În prima şedinţă extraordinară din actuala legislatură, desfăşurată miercuri prin intermediul platformei Zoom şi condusă de vicepreşedintele Călin Gal pentru că preşedintele Ilie Bolojan este plecat din localitate, Consiliul Judeţean Bihor a asigurat salariile personalului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului până în ultima zi a anului în curs prin adoptarea a trei hotărâri, toate cu unanimitatea voturilor celor 32 consilieri judeţeni care au participat la conferinţa video.

Conform primeia dintre ele, bugetul propriu al judeţului a fost rectificat cu suma de 11,39 milioane lei prin reducerea cheltuielilor pentru capitolul bugetar "Alte servicii publice generale", iar această sumă a fost inclusă în Fondul de Rezervă la dispoziţia CJ Bihor, după care, potrivit unei alte hotărâri, succesive, banii au fost alocaţi DGASPC.

În condiţiile în care Guvernul a adoptat vineri o HG privind alocarea din propriul Fond de Rezervă către Consiliile Judeţene a diverselor sume pentru DGASPC-uri, suma pentru Bihor fiind de 8,25 milioane lei, în baza unei a treia hotărâri, consilierii judeţeni au decis ca şi această sumă să fie inclusă, alături de cea din Fondul de Rezervă al CJ, pentru plata salariilor personalului DGASPC Bihor.

"Per total, pentru a plăti la zi (n.r. - inclusiv pentru luna decembrie) salariile angajaţilor DGASPC Bihor, am alocat azi, în total, suma de 19,63 milioane lei, din cele două surse, din Fondul de Rezervă al Guvernului şi din Fondul de Rezervă la dispoziţia Consiliului Judeţean, astfel că toţi angajaţii îşi vor primi integral salariile începând de mâine (n.r. – de joi)", a explicat pentru BIHOREANUL vicepreşedintele Călin Gal.

Amintim că în baza bugetului pe 2020 al judeţului Bihor şi al instituţiilor subordonate CJ Bihor, votat la începutul anului, salariile personalului DGASPC au fost asigurate doar până în luna august, ele fiind plătite până în octombrie în urma unor rectificări bugetare, după care angajaţii nu şi-au mai primit banii.

"O parte din vină este a Consiliului Judeţean, o altă parte de vină o are Guvernul", a explicat această situaţie, în timpul şedinţei, vicepreşedintele Gal, făcând trimitere atât la faptul că Guvernul nu a alocat de la începutul anului cota sa de contribuţie la plata salariilor pentru angajaţii DGASPC-urilor, cât şi la faptul că nici CJ Bihor nu a alocat cota sa aşa încât să acopere tot anul.