Angajaţii Salvamont Bihor au fost dotaţi de Consiliul Judeţean cu un vehicul care să le permită intervenţii mai rapide şi mai uşoare pentru salvarea turiştilor rătăciţi ori accidentaţi pe munte.

La fel ca alte echipamente primite de Salvamont, şi vehiculul UTV (Utility Transport Vehicle) a fost achiziţionat de CJ Bihor datorită unui parteneriat cu autorităţile regionale din St Gallen, Elveţia, în cadrul unui proiect de 1,25 milioane lei destinat şcolii Salvamont de la Vârtop.

Parcat luni dimineaţă în curtea Consiliului Judeţean, vehiculul aparţine mărcii Can-Am (Canadian-American) şi este destinat intervenţiilor rapide, fiind conceput pentru intervenţii paramedicale şi dotat cu echipamente tehnice şi medicale, inclusiv targă pentru răniţi.

UTV-ul are o bară stabilizatoare ce permite păstrarea controlului inclusiv în curbe agresive şi pe teren extrem de accidentat, având bare laterale care ajută la deplasarea pe stânci, în locuri înguste şi printre copaci, cutie automată de viteze şi bord digital.

Motorul de 976 centimetri cubi cu doi cilindri în V şi injecţie Siemens permite dezvoltarea unei viteze de 100 km/h pe şosea, vehiculul având de asemenea suspensii cu braţe A duble în faţă şi TTI pe spate, putând transporta o greutate de 680 kg.

UTV-ul cu care a fost dotată baza Salvamont de la Vârtop mai are încă un avantaj: la nevoie, roţile pot fi demontate şi înlocuite cu sisteme de şenile triunghiulare, pentru deplasarea pe zăpadă şi gheaţă.