De la simpli ambulanţieri până la medici, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bihor sunt consternaţi. La doar o săptămână după ce BIHOREANUL a dat de ştire că şefia instituţiei e "negociată" între PSD şi UNPR, oamenii s-au trezit pe cap cu beneficiarii târguielii.

"E cea mai mare umilinţă pe care o suportăm din punct de vedere profesional în ultimii 25 de ani", spune unul dintre urgentişti.

Târguieli în culise

Cu o săptămână în urmă, BIHOREANUL afla că pe şefia Serviciului de Ambulanţă al Judeţului se duc lupte grele. Mai-marii PSD voiau să-l pună manager pe tânărul preşedinte al organizaţiei municipale a partidului, Liviu Popa Sabău (foto), ca răsplată pentru loialitatea faţă de liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, în timp ce un alt tânăr pesedist, consilierul municipal Adrian Stângă, urma să devină director tehnic.

Instalată la conducerea instituţiei acum trei ani cu sprijinul PDL, fosta directoare generală Daniela Petrişor avea asigurat un loc călduţ, de director medical. Nu atât fiindcă s-ar fi dat cu actuala putere, ci graţie devotatului ei susţinător, ambulanţierul Gheorghe Chiş, lider la nivel naţional al Sindicatului Ambulanţa, care ar fi ameninţat că va "răscula" sindicaliştii dacă doctoriţa nu rămâne adjunctă.

Marţea trecută, surpriză: la sediul SAJ Bihor a ajuns ordinul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a "modificat" rezultatul negocierilor. În locul pesedistului Liviu Popa Sabău, "retrogradat" director economic, manager a fost numit fostul şef al UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, iar echipa de conducere a fost completată şi cu un nou asistent şef, Gencsi Ladislau, venit "pe filieră UDMR", după cum au explicat surse politice locale.

Instalaţi pe burtă

Spre deosebire de ritualul obişnuit al instalărilor în funcţii cu tam-tam, în prezenţa unor oficiali şi a presei, de data aceasta nici SAJ, şi nici Prefectura nu au anunţat "promovările", devenite operaţionale în aceeaşi zi, când cei cinci şi-au şi ocupat scaunele. Explicaţia discreţiei? Nu doar faptul că numirile au fost decise strict politic, ci mai ales detaliul că noii şefi sunt fie lipsiţi de orice tangenţă cu sistemul sanitar, fie fac parte din acest sistem, dar au strălucit prin mediocritate.

"Domnul Gencsi este unul dintre cei mai slabi asistenţi, dacă nu chiar cel mai slab", spune un medic. Directoarea medicală nu e nici ea mai apreciată. "A fost cel mai nepregătit manager din ultimii 25 de ani. Noroc cu noul şef, că îi va depăşi recordul", o defineşte ironic un coleg pe Daniela Petrişor (foto). Ea va rămâne, de altfel, cu "performanţa" de a fi reuşit ca în ultimii trei ani toţi angajaţii SAJ să primească doar jumătate din sporurile salariale legale pentru munca din zilele de odihnă şi de sărbători. Şi nu din lipsă de bani, ci din cauza unei erori de calcul!

Cine sunt ceilalţi doi adjuncţi? În afara calităţii de preşedinte al PSD Oradea, Liviu Popa Sabău o mai are pe cea de absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, specializarea finanţe-bănci, până acum ocupându-se la Romtelecom, conform propriului CV, de "urmărirea implementării contractelor semnate, adaptarea strategiei de vânzări la specificul fiecărui client în parte, realizarea targetului de vânzări" etc. Cât despre noul director tehnic, Adrian Stângă, membru în comisia de urbanism, protecţia mediului şi turism a Consiliului Local, se poate lăuda doar că a lucrat ca inginer la o firmă de... macarale.

Din sergent, colonel

Pentru angajaţii Ambulanţei cea mai revoltătoare este, însă, numirea managerului, care nu are nicio legătură cu medicina de urgenţă şi nicio experienţă în conducerea unei instituţii publice, fiind perceput ca un microb într-o sală de operaţii. "Noi ne pregătim 4 ani de liceu, 6 de facultate, încă 10 de specializări şi perfecţionări, iar acum ne conduce un pieţar", zic medicii SAJ.

Şi nu poţi să-i contrazici. Noul director general, Gheorghe Pintea, este un fost vânzător de haine în Piaţa Cetate, ajuns persoană publică acum 5 ani, când Gigi Becali l-a "angajat" să-i organizeze în Bihor Partidul Noua Generaţie, trădându-l după 2 ani, când a migrat la UNPR-ul fostului vicepreşedinte PSD Gabriel Oprea, ajuns vicepremier în actuala guvernare.

Secretul reuşitei lui Pintea este, de altfel, tocmai Gabriel Oprea, despre care BIHOREANUL a descoperit în 2012 că i-a propus şi obţinut de la preşedintele Traian Băsescu avansarea orădeanului la gradul de colonel în rezervă, în acelaşi "lot" cu "acoperitul" Robert Turcescu. Cum îşi explica Pintea ascensiunea? Prin faptul că avea deja gradul de sergent în rezervă din 1990, când şi-a încheiat stagiul militar la o unitate de Jandarmerie, după ce în 1989 îl începuse la una de Securitate.

"Care le am"

Contactat de BIHOREANUL pentru a afla cine l-a propus pentru noua funcţie, care necesită totuşi o specializare, Pintea a dat un răspuns antologic. "Are vreo importanţă cine m-a propus? Mă recomandă studiile care le am", a spus fostul tarabagist, mândru că în urmă cu câţiva ani a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea şi că, între timp, a fost şi "director de marketing la o firmă privată".

Dacă aşa experienţă profesională bogată îi va fi de ajuns să "salveze" Ambulanţa ori, dimpotrivă, va "îngropa" o instituţie care şi aşa are destule probleme de management lăsate moştenire de predecesoarea sa, devenită una dintre cei patru "locotenenţi", colonelul în rezervă n-a mai spus. Medicii SAJ Bihor, însă, glumesc amar, cum a prevestit şi Bihorel: "Vom ajunge să sunăm la 112 ca să salvăm Salvarea"...

Citiţi pe această temă şi articolele:

Colonelul de partid: Şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, promovat abuziv la grad de colonel

Tăiaţi pe nesimţite: Timp de 4 ani, şefii de la Ambulanţă au amputat veniturile a 400 de angajaţi