Ordonanţa militară care a impus restricţii de circulaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului a golit străzile oraşelor. Retraşi în apartamentele de bloc, orădenii întorşi de la muncă, cei nevoiţi să intre în concediu de odihnă ori chiar în şomaj tehnic îşi omoară timpul la televizor sau pe internet.

Cei mai norocoşi, însă, au fugit la ţară. "În sat nu stai închis între patru pereţi, mai sapi în grădină, mai crapi un lemn, mai repari ceva la casă. Tot timpul ai ce face", explică orădeanul Gheorghe Bulzan.

Oraşul fantomă

Ilie Bolojan, primar OradeaRestricţiile de circulaţie dispuse au pustiit străzile. "În ultima săptămână, traficul auto din Oradea a scăzut cu circa 60%", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Transportul în comun funcţionează după program de vacanţă şcolară, comenzile taximetriştilor s-au prăbuşit la 20% din ce era înainte, iar o parte din cei 25.000 de navetişti către Oradea par să fi rămas acasă.

Obligaţi să stea închişi în bloc, orădenii cu legături la ţară au ales fuga la sat. "Fiind primăvară, este limpede că segmentul de populaţie cu proprietăţi la ţară a plecat ca să sape în grădini sau să ajute la munci agricole", spune edilul. Şi chiar dacă n-ar munci nimic, măcar pot ieşi în curte sau grădină, în loc să stea înghesuiţi în apartamentul de bloc...

Ioan Șora, primar Pomezeu"Oamenii s-au conformat"

Săptămâna trecută, uliţele din comunele bihorene erau cu preponderenţă goale. Echipaje de Poliţie au trecut cu maşinile peste tot, emiţând din difuzoare, inclusiv în limbile maghiară şi romani, îndemnuri ca oamenii să stea în casă. "Şi la ţară oamenii s-au cam conformat. Nu mai este lume ieşită aiurea pe străzi ca altădată", spune primarul de Pomezeu, Ioan Şora (foto), preşedintele filialei bihorene a Asociaţiei Comunelor din România.

De fapt, sătenii nici nu mai au de ce ieşi. "Străzile s-au golit a doua zi după ce s-a dat ordonanţa prin care s-au închis barurile şi s-au limitat grupurile la maximum trei persoane. De atunci fiecare stă la casa lui", spune şi primarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle.

Livrări acasă

În majoritatea satelor, ABC-urile funcţionează cu program redus, de numai câteva ore, şi cu număr limitat la 3-5 cumpărători care pot intra simultan. În Ineu, de exemplu, localnicii nu mai trebuie să iasă nici măcar după pâine. De săptămâna trecută, administratorul unui magazin livrează alimente în toată comuna pe bază de comandă telefonică.

Şi în cea mai bogată comună din judeţ localnicii s-au retras îndărătul porţilor. "Nu te mai loveşti de oameni pe stradă. O parte din localnici au lăsat până şi naveta şi îşi văd de grădinile lor. Mulţi orădeni care au proprietăţi prin sate au venit să lucreze pământul, că nu se ştie ce va fi", zice primarul din Sânmartin, Cristian Laza.

"Acum e momentul"

Adevărul e că mulţi orădeni profită de faptul că ordonanţa militară nu a limitat deplasările pentru munci agricole, chiar şi atunci când se desfăşoară în alte localităţi. E logic, aşadar, că decât să stea închişi între patru pereţi, oamenii preferă să muncească în propriile grădini. "Acuma e momentul să faci curat, să stropeşti pomii ori să sapi grădina", spune orădeanul Gheorghe Bulzan, proprietarul unei gospodării din Nojorid.

Profitând de ieşirea la pensie, bărbatul s-a mutat cu soţia la ţară de îndată ce a început criza. "Săptămâna asta, cum se încălzeşte puţin pământul, o să pun straturile de răsaduri, ca să avem tot ce ne trebuie la vară, la toamnă", spune bărbatul.

Cam toţi orăşenii care au o bucată de pământ la ţară gândesc la fel. "Cu excepţia faptului că oameni din Primărie au fost din casă în casă, ca să vadă cum sunt bătrânii de peste 65 de ani, la sat nu se simte pandemia. Copiii sunt pe-afară, iar părinţii în grădină. Lumea taie via, stropeşte pomii, pune răsaduri", povesteşte un profesor retras la Paleu pe durata suspendării cursurilor.

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole BihorDupă luni sau poate ani de trai comod în faţa televizorului, orăşenii redescoperă frumuseţea şi avantajele muncii la ţară. "Ajutorul orădenilor, care brusc au timp liber, este mană cerească pentru bătrânii de la sate. Şi apoi, producţia pentru uz propriu îi va ajuta pe mulţi să treacă peste criza care se anunţă", întăreşte şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto).

Materiale cu căutare

Migraţia la sate a crescut comenzile inclusiv în domeniul materialelor de construcţii  La casieriile magazinelor de profil cumpărătorii fac cozi cât e ziua de lungă. "Cei care au timp liber şi ceva bănuţi încearcă să mai construiască şi să repare ceva pe lângă casă", relatează proprietarul unui magazin de materiale de construcţii şi chimicale pentru agricultură.

În ultima săptămână, vânzările i-au crescut cu peste 10%. "După ultima ordonanţă militară, lumea s-a temut cam două zile să iasă din casă, dar acum vine după materiale. Cel mai bine trece fierul, plasa sudată, cărămida, bolţarii şi dispersitul", afirmă patronul.

Cu prudenţă

Cumpărătorii vor să se aprovizioneze cu materiale deoarece o parte din producători şi magazinele de profil anunţă sistarea vânzărilor. "Fiecare încearcă să îşi protejeze angajaţii şi să evite prejudiciile de imagine dacă se îmbolnăveşte cineva", spune Ioan Lăzău, directorul firmei Congips, producătoare de materiale de construcţii.

La fel ca multe alte companii de pe piaţă, în ultimele săptămâni firma şi-a pus în funcţiune un sistem de consiliere a clienţilor la distanţă şi de livrare a materialelor la domiciliu. Măsura a fost luată pentru cei care încearcă să îşi amenajeze la ţară confortul cu care s-au obişnuit la oraş şi de care, deocamdată, s-au văzut lipsiţi. În schimb, ce vor face acum rămâne bun făcut şi peste ani şi va prinde la fel de bine...


14 DIAGNOSTICAŢI
Peste 4000 în carantină

Până sâmbăta trecută, în Bihor au fost diagnosticate 14 persoane cu noul coronavirus Covid-19, ultimele trei persoane fiind confirmate pozitiv în urma testărilor făcute vineri la Spitalul Municipal din Oradea.

Pentru prima oară, cele trei personae în cauză nu provin din centrele de carantină, ci au fost ridicate de la domiciliu. Este vorba despre un bărbat care era internat la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal, dar şi de doi aparţinători, soţia şi fiica acestuia. Iniţial a fost testat doar bărbatul, care ar fi acuzat simptome, motiv pentru care a şi fost internat, iar apoi şi cele două femei, care au fost şi ele internate la Infecţioase.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat că sâmbătă, în judeţ erau înregistrate 150 de persoane în carantină şi 4.106 în autoizolare (dintre care 2146 titulari ai chestionarelor şi 1960 aparţinători ai acestora).

"Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel naţional pe timpul stării de urgenţă au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.200 lei", mai arată comunicatul, cu referire la cei care au ieşit pe străzi fără să îşi justifice în faţa autorităţilor acest gest.