Un jandarm orădean condamnat anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat "taxe de protecție" de la comercianţii de țigări de contrabandă a fost achitat de Curtea Militară de Apel București, unul din motive fiind că probele obținute din interceptările convorbirilor telefonice au fost culese în baza protocolului secret de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI, declarat neconstituţional.

Unul cu pedeapsa...

Este vorba despre dosarul penal instrumentat de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Cluj în care jandarmul Cantemir Groza a fost inculpat pentru luare de mită sub formă continuată, după ce ar fi protejat comercianţii de ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate, în timp ce un coleg de-al său, Cosmin Monenci, a fost acuzat de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii în formă continuată.

Cu Monenci, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere, subofiţerul acceptând pedepasa propusă de anchetatori, de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, micşorată ulterior de instanţa de judecată la 1 an şi 3 luni de închisoare, judecătorii dispunând totodată şi amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. 

Sub această formă, jandarmului nu i se mai menţiona condamnarea penală în cazier şi, deci, ar fi putut să-şi continue activitatea, însă conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a hotărât altfel, Monenci fiind trecut în rezervă. Decizia, considerată abuzivă de jandarm, a fost atacată în instanţă, iar Tribunalul Satu Mare i-a şi dat câştig de cauză, dispunând, pe 1 februarie 2018, reîncadrarea lui Monenci în funcţia de subofiţer, plata salariilor care i se cuvin de la data concedierii până la zi, plus obligarea Jandarmeriei la plata unor despăgubiri morale în valoare de 5.000 euro în favoarea lui. Verdictul final urmează să fie pronunţat de Curtea de Apel Alba Iulia. 

... altul cu procesul

Cantemir Groza, însă, a respins acuzele şi a fost trimis în faţa instanţei. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari în iunie 2015, Groza era principala sursă de informare a contrabandiştilor.

Angajat în cadrul Serviciului de cercetare şi documentare al Jandarmeriei, el anunţa traficanţilor raziile planificate, prin mesaje codificate, transmise prin SMS sau în timpul unor convorbiri telefonice. Pentru ziua în care urma să aibă loc o descindere, de pildă, jandarmul îi spunea interlocutorului să plece în concediu.

Informaţiile erau plătite cu bani grei, contrabandiştii plângându-se unii altora că omul legii "cere ca nesimţitul". Conform anchetatorilor, doar în ultimul an Groza îi taxase pe bişniţari cu peste 12.000 lei.

Şpaga e... abatere disciplinară

În primă instanţă, anul trecut, Tribunalul Militar Cluj l-a condamnat pe Groza la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Soluţia a fost atacată, însă, atât de procurori, care au considerat-o prea bândă, cât şi de Groza, al cărui avocat a contestat în principal legalitatea probelor obţinute din interceptările telefonice, obţinute în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptelor. Iar judecătorii i-au dat dreptate, pronunţând, se pare, prima hotărâre judecătorească în prin care se anulează toate probele obţinute de procurori în baza protocolului declarat între timp neconstituţional. 

Mai mult, instanţa a stabilit că, prin faptul că le-a furnizat bişniţarilor programul controalelor Poliției în piață, jandarmului i se poate imputa „neîndeplinirea misiunilor în condițiile ordonate, lipsa de sinceritate sau a curajului răspunderii pentru faptele comise, superficialitatea în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, fapte circumscrise abaterilor disciplinare”, nu neapărat unor fapte penale.

Back in business

Ca atare, magistraţii au dispus achitarea lui Groza de sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Soluţia, pronunţată pe 12 iulie, este una definitivă, însă i-a nemulţumit pe procurorii militari, care au apelat la o cale extraordinară de atac, a contestaţiei în anulare, deocamdată nesoluţionată. Până atunci, însă, după 3 ani în care a fost la dispoziţia conducerii şi a avut doar sarcini administrative, Cantemir Groza ar putea să-şi reia activitatea. Adică să facă razii în piaţă şi să dea "concedii" comercianţilor cu probleme...

Citeşte întreaga poveste aici: Şpăgari cu trese: Contrabandiştii de ţigări din Piaţa Cetate, protejaţi de poliţişti şi jandarmi