Un bărbat în vârstă de 46 de ani din Biharia a fost salvat de pompierii bihoreni, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, dar el nu voia să iasă din imobil. Focul a izbucnit din cauza fumatului, după cum arată primele cercetări ale pompierilor.

S-a întâmplat luni la prânz, pe strada Cetății din Biharia. Incendiul a fost anunțat prin 112, la ora 12.55, conform unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor.

„Înainte de sosirea forțelor de intervenție, echipajul de pompieri militari paramedici al Stației Valea lui Mihai, care trecea prin zonă, aflându-se în deplasare spre municipiul Oradea, a sesizat incendiul, a oprit la fața locului și a evacuat proprietarul, în vârstă de 46 de ani, care refuza să iasă din casa cuprinsă de flăcări și inundată cu fum, reușind astfel să-i salveze viața”, se arată în informarea ISU.

Pompierii cu autospeciale de stingere au acționat pentru lichidarea focului, care se manifesta violent în cele două camere ale locuinței, și au scos din casă o butelie, prevenind producerea unei explozii.

„Echipajele SMURD au asistat bărbatul evacuat din locuință (suspect de intoxicație cu fum), transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor, pentru investigații și îngrijiri suplimentare”, mai arată ISU.

Incendiul a fost stins în aproximativ 35 de minute, pompierii împiedicând propagarea acestuia la o locuință învecinată și la o construcție auxiliară.

„Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o fumatul, s-a soldat cu arderea bunurilor din două încăperi”, arată comunicatul.


Măsuri de prevenire a incendiilor generate de fumat

ISU a transmis și câteva sfaturi împotriva incendiilor generate de fumat. Le regăsiți mai jos:

- Nu fumați în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu.

-  Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;

- Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

- Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

- Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor, ziare sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!