Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat miercuri secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea echipamente în valoare de 47.000 euro.

Incubator mobil şi ecograf cu triplă funcţie

Maternitatea orădeană a primit un incubator pentru transportul nou-născuţilor şi un ecograf cu trei sonde. "Am venit cu un incubator de transport, care asigură transportul nou-născuţilor de la sala de naştere în interiorul spitalului, şi cu un ecograf cu trei sonde care permite scanarea cardiacă, abdominală şi vasculară. Prima sondă, pentru scanarea cardiacă, ajută la efectuarea de ecografii pentru nou născuţi, dar celelalte ajută copiii până în 18 ani şi adulţii", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, „Salvaţi Copiii” a ales să sprijine secţia de Neonatologie orădeană dat fiind dotările depăşite şi uzate cu care opera. "Am înţeles că echipamentele pe care spitalul le avea erau foarte vechi, din 2004, nu se mai găseau piese pentru ele şi se defectau des", a spus Alexandrescu.

Căldură pentru nou-născuţi

Prezent la eveniment, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, a mulţumit pentru donaţia făcută. "Cele două aparate, ecograful cu trei sonde şi acest superb incubator de transport sunt foarte binevenite. Vă mulţumim din suflet pentru donaţia dumneavoastră", a spus Carp.

Şeful secţiei Neonatologie, medicul Radu Galiş, a explicat la rândul său că ambele aparate primite donaţie sunt foarte utile spitalului. "Nou-născuţii pierd foarte repede căldură când sunt transportaţi de la sala de naşteri, trebuie să te grăbeşti cu ei pe scări, fapt pentru care aveam nevoie de acest incubator de transport", a explicat medicul.

Galiş a arătat că în cazul copiilor născuţi prematur situaţia este chiar mai gravă, iar necesitatea folosirii unui astfel de aparat mai acută. "Anul acesta, până la sfârşitul lunii octombrie, s-au înregistrat 2.700 de naşteri, din care în 296 de cazuri a fost vorba de copii născuţi prematur, mulţi dintre ei cântărind sub un kilogram", a spus Galiş.

Conform evidenţelor spitalului, în perioada 2014 - 2019, organizaţia „Salvaţi Copiii” a mai donat secţiei de Neonatologie aparatură în valoare de 76.500 euro.

Pentru a putea face în continuare donaţii, reprezentanţii organizaţiei au făcut un apel la companiile bihorene să doneze către „Salvaţi Copiii” un procent de 20% din impozitul pe profit.

Donaţiile făcute vor fi redirecţionate sub formă de dotări spitalelor din ţară având în vedere că rata mortalităţii infantile din România a fost în 2019 de 6,2 la mie, aproape dublu faţă de media europeană de 3,5 la mie.