Maternitatea continuă să fie una din cele mai putrede aşezăminte din oraş, deşi trebuia să fie model de curăţenie, la propriu şi la figurat. Cu spaţii impecabile, dotări peste media stării generale a economiei (fiindcă aici începe viitorul, merită privilegii în acest sens), personal a cărui calificare să fie deasupra oricărei bănuieli, cu o conducere inteligentă, determinată şi onestă.

Două decenii, însă, cel mai bănos spital din judeţ a fost antimodel. Sălile de operaţii şi saloanele s-au modernizat abia după birouri, prioritate la dotare au avut nu pacienţii, ci şefii (baricadaţi acum vreo cinci ani cu porţi automate, în timp ce doctorii operau cu instrumentar ruginit şi în săli fără aer condiţionat), angajările s-au făcut fără concursuri (pe grade didactice fluturate de ţucălarii câte unui universitar cocoţat pe lucrări copiate), iar conducerea a fost proastă, laşă ori hoaţă, dacă nu cumva a cumulat tustrele trăsăturile.

De anul trecut, Primăria răspunde de Maternitate, dar n-o poate conduce decât cu avizul "sorboneilor". Având statut clinic, e prizoniera unei universităţi abuzive, care se prevalează de legi cretine (doar la noi e musai ca directorii de spital să fie universitari, logică în care managerii de la vestitul AKH Viena, unde s-au tratat Băsescu, Teo ori Huidu, apar ca nişte pigmei fără doctorate!).

Numirea unui şef ne-medic a demonstrat, vreme de 10 luni, că lucrurile pot fi puse în ordinea lor corectă, că managerul de spital nu trebuie să fie nici mamoş, nici anestezist, nici pediatru, nici ortoped, ci doar să asigure condiţiile pentru ca doctorii să-şi facă meseria.

Baiul e, însă, că managerul-inginer a fost înlăturat după o lungă cabală a "sorboneilor" (deşi n-a plagiat, n-a furat, n-a discriminat pacienţi ori confraţi), în timp ce impostorii au rămas pe loc. Iar buba e că ăştia nu stau, ci dau din coate şi se bagă în toate. Vin la lucru cu întârziere, salută doar pacientele care cotizează, iar după patru ceasuri flendurite prin spital o taie spre facultate (să fabrice pe bani grei noi promoţii de habarnişti) şi apoi la cabinetele private (să-şi recruteze clientela de operat în spital).

Lipită de puţin timp Spitalului Judeţean (numai timpul va spune dacă a fost o decizie înţeleaptă sau nu), Maternitatea e din nou la răscruce. Şi, până la schimbarea legii care impune necondiţionat universitarii la şefie, mingea e din nou în terenul primarului. Să se hotărască, deci! Ori continuă curăţirea grajdurilor lui Augias, ori se încovoaie în faţa adunăturii de netoţi cu diplome.

Ar fi timpul, deci, ca primarul Bolojan să procedeze ca, odinioară, prefectul Bolojan. Altfel, de pe acum îşi poate flutura batista albă din turnul Primăriei. Sunt atâţi alţii care cred că realitatea nu trebuie schimbată, ci doar coafată...