Aflat în pericol iminent de faliment după ce în ultimul deceniu a tot înghiţit bani publici fără a oferi performanţe, dar adunând un munte de datorii, FC Bihor a fost salvat pe ultima sută de metri, anunţa presa orădeană săptămâna trecută, cu puţin înaintea noului sezon competiţional.

Oficialităţile au evitat totuşi să alimenteze entuziasmul fie şi printr-un banal comunicat care să confirme minunea. Motivul reţinerii? În realitate, situaţia nu-i deloc roz, FC Bihor fiind abandonat, practic, la mâna unui aventurier. Cooptat asociat şi uns preşedinte al clubului după ce s-a angajat să-l scoată din insolvenţă, clujeanul Mihai Giurgiu are el însuşi nevoie de ajutor, a descoperit BIHOREANUL: deşi susţine că are afaceri prospere, firmele îi sunt fie în lichidare, fără activitate, fie în executare silită, cu dările neplătite de la înfiinţare.

Din "miuţă" în criză

Nicicând n-a fost aşa disperată situaţia FC Bihor ca anul acesta. După ce vara trecută Primăria Oradea s-a retras din asocierea cu Consiliul Judeţean Bihor, rămas singurul finanţator, clubul nu a avut bani pentru salariile angajaţilor pe toată durata returului de campionat 2014-205, iar înaintea ultimei etape nici măcar pentru baremul arbitrilor.

Cum de n-a picat în Liga a III-a? Doar pentru că o altă echipă, FC Olt, s-a retras, tot din motive financiare, iar FRF a decis să nu retrogradeze nimeni. O alinare insuficientă, însă, deoarece Curtea de Apel Oradea a fixat pe 29 septembrie termenul-limită pentru plata restanţelor de aproape 900.000 euro către Fisc şi diverşi furnizori care ceruseră insolvenţa FC Bihor.

De pe Someş pe Criş

Pus preşedinte în mai, fostul jucător din anii ’80 Mircea Fodor (foto) a apelat la generozitatea patronilor bihoreni, dar fără rezultat, aşa că şi-a fixat ca unic obiectiv căutarea unui finanţator. Primul semn că l-a găsit a apărut în iulie, când pe surse îi era dezvăluită identitatea: Mihai Giurgiu, un clujean de 36 de ani, ginerele antrenorului Mihai Georgescu, cu care a şi înfiinţat o şcoală de fotbal ce poartă numele acestuia.

Pe 7 august, Fodor l-a prezentat şi presei locale. Dezinvolt, Giurgiu, care s-a recomandat ca afacerist prosper în construcţia de drumuri şi în IT, a admis că anterior negociase preluarea Universităţii Cluj, dar după eşec a ales FC Bihor datorită insistenţelor lui Fodor, tradiţiei clubului orădean şi sprijinului promis de viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, pentru folosirea gratuită a Stadionului Municipal timp de 5 ani, şi de vicepreşedintele CJ Ionel Avrigeanu, pentru ca judeţul să asigure o cofinanţare cu "o sumă pertinentă".

De restul, a spus Giurgiu, se va ocupa el, fără alţi asociaţi, motivând că "acolo unde sunt şi cai, şi boi, căruţa se desprinde". "Mă angajez să achit toate datoriile acumulate, 900.000 euro", a zis clujeanul, precizând că pe 11 august urma să înainteze CJ un plan de afaceri pentru viitorul cincinal. Cât despre partea sportivă, încheia el, va întări lotul cu jucători de la propria pepinieră, unii cu "valoare de Naţională de Tineret".

Multe vorbe, nicio cifră

Marţea trecută, pe 18 august, Fodor, Giurgiu şi Florin Bogdan, reprezentant al CJ în AGA FC Bihor, au declarat într-o nouă conferinţă de presă că afacerea a şi fost perfectată. Cei trei au dezvăluit că în aceeaşi dimineaţă a avut loc o întâlnire cu preşedintele CJ, Cornel Popa, iar AGA a decis cooptarea clujeanului în asociere şi numirea lui ca preşedinte, în timp ce Fodor prelua nou-înfiinţata funcţie de preşedinte executiv, responsabil strict cu "partea sportivă".

După ce Fodor a înşirat minusurile clubului - "datorii la Federaţie şi la Asociaţia Judeţeană de Fotbal, niciun contract cu niciun jucător, restanţe salariale la jucători, niciun contract cu niciun antrenor, restanţe salariale la antrenori" - Giurgiu şi-a repetat bunele intenţii: "Am venit în Bihor cu foarte mare entuziasm. Sprijinul autorităţilor este foarte important. Negocierile au fost de lungă durată, asta înseamnă că sunt cele mai bune care puteau fi făcute, pentru mine, pentru CJ şi pentru club".

Potrivit celor trei, în contul FC Bihor urmau să intre curând primii bani de la Giurgiu, iar CJ să voteze propria cotizaţie. Dincolo de entuziasmul afişat şi de apelul la susţinerea presei şi fanilor, niciunul n-a pomenit, însă, de aranjamentul financiar convenit în documente, şi nici de faptul că în dimineaţa respectivă Giurgiu părăsise discuţiile cu şefii CJ pentru că nu-şi mai asuma promisiunile de până atunci.

Una scrie...

Detaliile le-a aflat BIHOREANUL, care a intrat în posesia scrisorii de intenţie şi planului de afaceri depus de Giurgiu cu o săptămână înainte, precum şi a Hotărârii AGA a FC Bihor.

În scrisoarea de intenţie, clujeanul a susţinut că are experienţă în "finanţare/conducere club", obţinută la academia Viitorul Mihai Georgescu, iar "ca rezultate în drumul meu în fotbal alături de domnul Georgescu (n.r. – socrul său) sunt câteva exemple precum Vlad Chiricheş, Alexandru Maxim, Mihai Răduţ, Alex Vlad". Informaţii doar parţial adevărate: "academia" a fost înfiinţată abia în octombrie 2011, când Chiricheş, de pildă, era demult consacrat la Steaua. Adevărul întreg? Jucătorii pomeniţi au fost antrenaţi de Mihai Georgescu, dar mult înainte, când centrul de copii şi juniori era al U. Cluj.

Pe fond, Giurgiu şi-a asumat textual stingerea tuturor datoriilor FC Bihor, de "aproximativ 880.000 euro, din care 650.000 scadenţi, aceste datorii sunt dispus să le preiau eu, cât şi conducerea clubului". Pe celelalte 47 pagini, clujeanul a proiectat şi bugetele pe următorii 5 ani, pe 2016 prognozând "cotizaţii CJ 1,54 milioane lei" şi "Giurgiu Mihai 4,07 milioane lei", pentru ca pe 2017, 2018, 2019 şi 2020 cotizaţiile CJ să fie majorate la 1,82 milioane lei/an, iar ale sale scăzute la 2,75 milioane/an.

... alta semnează

Marţi, când s-a întâlnit cu şefii CJ pentru ultima discuţie înaintea AGA de la club, clujeanul a dat însă înapoi. "Cornel Popa îl aştepta să semneze actele prin care se obliga la plata celor 900.000 euro, dar Giurgiu, văzând hârtiile pregătite, pur şi simplu a plecat. L-a adus înapoi Florin Bogdan după câteva minute", a dezvăluit o sursă BIHOREANULUI. Urmarea? Un compromis care abia mai semăna cu promisiunile iniţiale, dar care avea să fie consfinţit ulterior de AGA, prin Hotărârea nr. 8/18 august.

"Se aprobă dobândirea calităţii de asociat de către Giurgiu Georgescu Mihai, Bot Daniel Alexandru, Ruta Teodor şi Gruia Horea Florin", arată primul articol al Hotărârii, contrar declaraţiei publice a lui Giurgiu că nu va aduce şi alţi asociaţi, ca să nu se "desprindă căruţa". Cine sunt ceilalţi trei nu a spus nimeni, BIHOREANUL aflând că este vorba de amicii cu care Giurgiu încercase preluarea U. Cluj. Conform verificărilor neoficiale ale CJ, Bot are o firmă de impresariat sportiv (DB World Management SRL), cu o cifră de afaceri de doar 1,1 milioane lei în 2014, iar Ruta una de publicitate la Constanţa (Power Media SRL), şi una de post-producţie cinematografică şi de televiziune la Bucureşti (New Media Film SRL), în timp ce despre Gruia încă nu s-a aflat nimic.

Potrivit Hotărârii AGA, Giurgiu şi prietenii săi s-au obligat să vireze FC Bihor în total nu 900.000, ci doar 600.000 euro, din care 199.000 până în 10 septembrie, iar restul până în iulie 2016, Giurgiu asumându-şi 100.000 euro şi ceilalţi trei câte 33.000 euro. Explicaţia dată conducerii CJ? "A spus că va negocia cu Finanţele şi cu creditorii privaţi o nouă eşalonare a datoriilor", spune sursa BIHOREANULUI.

Investitor datornic

Practic, în loc să stingă din start datoriile FC Bihor, aşa cum s-a angajat, clujeanul doar "rostogoleşte" mai departe grosul lor, în timp ce şi-a asigurat pentru sine şi prietenii săi controlul clubului, inclusiv în cheltuirea fondurilor de la CJ.

Că urma să taie din promisiuni nu trebuia, totuşi, să ia pe nimeni prin surprindere dacă i-ar fi verificat bonitatea firmelor. Împreună cu socrul său, care are 5% din acţiuni, din 2010 Giurgiu deţine 95% din MG&GA Invest Cluj SRL, profilată pe "lucrări de construcţii drumuri şi căi ferate", care de fapt montează parapeţi pe marginea şoselelor. Încă din primul an de activitate, firma a acumulat datorii către bugetul de stat, asigurările de sănătate şi cele sociale (de pensii şi şomaj), ajunse la 62.546 lei, motiv pentru care în 2013 Fiscul a şi declanşat procedura de executare silită.

Giurgiu deţine, de asemenea, împreună cu alte două persoane, Gabriela Safta şi Aurelian Dascăl, Candele Internaţional SRL, având ca profil "fabricarea de produse manufacturiere", dar care, încă de la înfiinţare, din 2004, nu a desfăşurat nicio activitate, fiind de altfel în lichidare.

Restul e tăcere

În ciuda insistenţelor reporterului, cei implicaţi în noua combinaţie de la FC Bihor fie nu vor să dea nicio explicaţie, fie se declară, pur şi simplu, neinteresaţi de capacitatea lui Giurgiu de a finanţa clubul. Preşedintele CJ Cornel Popa a refuzat orice comentariu, BIHOREANUL aflând că acesta a acceptat compromisul cu afaceristul clujean din două motive: pe de o parte clubul oricum nu avea niciun leu, deci "mai rău de atât nu putea fi", iar pe de altă parte fiindcă dacă Giurgiu şi amicii săi virează cei 199.000 euro promişi pe acest an "în mod sigur vor face totul să găsească şi diferenţa". Motivul? Interesul lor ar fi, de fapt, să ruleze jucătorii crescuţi la academia Mihai Georgescu pentru a-i revinde ulterior cu cote crescute.

În timp ce reprezentantul CJ în AGA, Florin Bogdan, a confirmat că Giurgiu era cât pe ce să dea bir cu fugiţii chiar înainte să devină noul preşedinte al FC Bihor, afaceristul a refuzat orice discuţie pe teme financiare, expediind reporterul spre omul său de încredere, Mircea Fodor. Răspunsul acestuia este, însă, edificator. "Vă spun sincer, nu m-am interesat ce afaceri face şi câţi bani are dl. Giurgiu", a spus Fodor, adăugând că, totuşi, clujenii au virat deja cei 199.000 euro, iar "săptămâna viitoare (n.r. – aceasta) dl. Giurgiu va încerca reeşalonarea datoriilor".

Aşa că, de vreme ce noul finanţator nu are, de fapt, banii promişi, ci doar speră să facă rost de ei, greul nu s-a terminat la FC Bihor. Doar continuă, cu speranţa în noi minuni...


EXPERIENŢA CRINITI
Escroc itinerant

Ex-preşedintele Mircea Fodor nu se află la prima încercare de a aduce un investitor la FC Bihor. În octombrie 2009, rămas fără funcţia de antrenor secund, Fodor i-a făcut lobby italianului Giuseppe Criniti, care încerca să-i convingă pe şeful CJ Radu Ţîrle şi pe primarul Ilie Bolojan că era gata să dea pe loc 10 milioane euro pentru a cumpăra clubul şi Stadionul Municipal şi că va investi alte 20 milioane euro. Nici Ţîrle şi nici Bolojan nu l-au crezut, mai ales că italianul flutura un extras de cont, cum că avea 23,5 milioane euro, descărcat însă de pe internet, fără nicio ştampilă ori semnătură. În plus, oficialii au aflat că italianul păcălise şi alte cluburi cu aceleaşi promisiuni, singurul rezultat fiind că a stat câteva săptămâni prin hoteluri din Braşov, Prahova şi Vâlcea, de unde a şters-o fără să-şi achite cazarea şi masa.

Un an mai târziu, în octombrie 2010, Criniti murea într-un spital din Roma după ce fusese împuşcat în cap, autorităţile italiene bănuând că a fost victima unei reglări de conturi. De altfel, Criniti a avut numeroase antecedente penale, în 2000 fiind arestat inclusiv pentru trafic cu cocaină.