Lucian Nistor, directorul tehnic al Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo, a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă ţinută la Oradea, că un factor determinant în salvarea celor trei speologi clujeni a fost faptul că aceştia s-au refugiat într-o galerie protejată de ape.

"Cei trei sunt speologi cu experienţă şi experienţa şi-a spus cuvântul. În astfel de situaţii cea mai bună soluţie este să te retragi din calea apelor şi să aştepţi să treacă viitura. Dacă ar fi încercat să iasă prin sifonul inundat, lung de 30 de metri, sută la sută ar fi murit. Faptul că s-au adăpostit şi au aşteptat să vină cineva după ei i-a salvat", a spus Lucian Nistor.

Cei trei speologi, două femei şi un bărbat cu vârste între 25 şi 40 de ani, au fost scoşi din peşteră vineri dimineaţă în jurul orei 3.30, după ce un echipaj format din doi scafandri au intrat după ei prin galerii. La ora 7.20 au ieşit din peşteră şi ultimii salvatori care au evacuat echipamentele necesare intervenţiei.

Misiunea de salvare a durat mai bine de 36 de ore şi a angrenat echipe ale Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă "Crişana" (ISU), ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj şi ale Corpului Român Salvaspeo (CORSA). La acţiune au participat 17 salvatori speologi de la Salvaspeo Bihor, 15 pompieri din cadrul ISU Crişana, un echipaj SMURD şi 12 salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj.

"A fost o operaţiune dificilă pentru că scafandrii au avut de străbătut o galerie de 30 de metri închisă complet de un strat de 70 de centimetri de apă şi argilă, iar atunci când te deplasezi într-un sifon cu argilă nu vezi nimic, simţi că te scufunzi şi e foarte greu să foloseşti echipamentul", a povestit preşedintele CORSA, Ionuţ Laţcu, coordonatorul operaţiunilor de salvare.

Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor a fost alarmat miercuri după amiază de către colegii de club ai speologilor clujeni când au văzut că tinerii, care au anunţat că vor explora peştera şi urmau să iasă miercuri la ora 12 nu s-au mai întors de la Bulz.

Echipele de salvare au plecat în căutarea speologilor blocaţi în peştera Cociu miercuri după-amiază iar operaţiunea de salvare s-a încheiat vineri dimineaţă la ora 7. "A fost o organizare exemplară, iar o situaţie foarte complexă a fost rezolvată în timp util", a declarat, la rândul său colonelul Ioan Baş, comandantul ISU Crişana.

Pentru a evacua apa din peşteră, salvatorii au construit două baraje în amonte de intrarea în subteran şi au deviat cursul apei pentru a nu mai inunda galeriile.

Intervenţia angajaţilor Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă Crişana a fost determinantă, salvatorii evacuând din barajele de la gura peşterii, cu ajutorul a trei motopompe, peste 3.000 de metri cubi de apă. Scăderea nivelului apei din peşteră a permis scurtarea duratei operaţiunii de salvare de la peste o săptămână, cât ar fi durat evacuarea apelor pe cale naturală, la doar 36 de ore. Scurtarea duratei intervenţiei a fost foarte importantă pentru că speologii prinşi în peşteră au rămas fără provizii.