În natură trei lucruri sunt eterne: apa, aerul şi fraierul. România stă foarte bine mai ales la ultimul capitol. La noi, oamenii abia aşteaptă să fie înşelaţi, duşi cu zăhărelul, amăgiţi, păcăliţi, escrocaţi, chiar dacă se mai şi supără când le spui că-s papagali.

În perioada Caritasului, dacă scriam că "jocul" piramidal va falimenta, riscam să fim linşaţi. Şi de cine? De nenorociţii care-şi vânduseră casele pentru a îngrăşa sistemul. Dar tot noi, presa, eram de vină, că am subminat încrederea oamenilor în invenţia lui "Papa" Stoica.

În urmă cu câţiva ani, alţi escroci au inventat Delphin-ul. Aici punerea în scenă era halucinantă. Îmbibat parcă în ideologia nord-coreeană, câte un agent năimit se ridica din când în când în picioare, la adunare, şi urla ca descreieratul: "Trăiască Delphin-ul, el ne va îmbogăţi pe toţi!".

Acum a apărut altă escrocherie la drumul mare, numită Salve. De data asta sunt racolaţi muşterii pentru viitoarele asigurări de sănătate private, despre care însă nimeni nu ştie nimic. Şi de această dată hienele care deţin poziţii fruntaşe în sistemul piramidal au avut reacţii şocante. Ură, ameninţări şi o încredere nestrămutată că elementul fraier va dăinui indiferent ce zice presa.

Dacă statul i-ar fi pedepsit sever pe primii escroci, precis că următoarele ţepe n-ar fi fost cu putinţă. Dar cine să fi tras la răspundere clica de la Caritas din moment ce foarte mulţi dintre beneficiari erau politicieni, poliţişti, procurori şi judecători?...