Funcţionarii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor lucrează începând de astăzi şi până pe 15 mai cu program prelungit până la ora 19, inclusiv sâmbăta.

"Am luat măsura prelungirii cu trei ore a programului şi de a introduce programul de lucru prelungit inclusiv sâmbetele pentru ca fermierii să poată să îşi depună cererile unice de plată înainte de termenul limită din 15 mai", a declarat directorul APIA Bihor, Florian Pavel, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, agenţia bihoreană a preluat până joi doar 23.036 de cereri, reprezetând 60% din totalul celor 37.824 de solicitări depuse anul trecut.

"Probabil fermierii bihoreni au amânat depunerea cererilor pentru că în martie a fost vreme bună şi s-a lucrat, iar apoi, în aprilie, au venit sărbătorile, dar acum ne aşteptăm să vină în număr tot mai mare", a spus Pavel.

888 de dosare pe zi

Directorul APIA Bihor a afirmat că, pentru a înregistra cele 14.210 cereri încă nedepuse, cei 57 de funcţionari de la centrele locale din Aleşd, Beiuş, Marghita, Oradea, Salonta, Săcueni, Ştei şi Tinca, vor trebui să preia de la micii fermieri, în următoarele 16 zile, 888 de dosare pe zi.

"Asta înseamnă cam 16 dosare pe zi pentru fiecare funcţionar. Eu spun că se poate", a declarat directorul APIA.

La fel, cei nouă angajaţi ai centrului judeţean vor trebui să preia de la marii fermieri care lucrează peste 50 de hectare 578 de solicitări, echivalentul a 4 dosare pentru fiecare angajat pe zi.

"Aici formalităţile merg mai greu pentru că una este să verifici un fermier mic cu 1 – 10 parcele şi alta să verifici un fermier mare care poate avea şi o mie de parcele", a spus Pavel.

Au fost invitaţi

Potrivit directorului, toţi fermierii bihoreni au fost deja invitaţi la sediul APIA Bihor pentru depunerea dosarelor. "Fermierii care nu s-au prezentat la data programată îşi pot depune cererea oricând până pe 15 mai, cu precizarea că vor avea prioritate la rând cei care au programare", a afirmat directorul.

Potrivit calendarului APIA Bihor, după expirarea termenului limită de depunere a cererilor unice de plată, în intervalul 1 iunie – 1 iulie angajaţii agenţiei vor face controlul preliminar şi administrativ care va fi urmat între 1 iulie şi 1 octombrie de controlul la faţa locului.

Primele avansuri vor fi acordate în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie după care plăţile regulare se vor face până la 31 martie.