Profesiile liberale pot fi bănoase şi pe timp de criză. Doi avocaţi, un notar, un consultant în afaceri, un agent imobiliar şi doi fermieri s-au clasat între "zeciştii" liber-profesioniştilor care au realizat anul trecut cele mai mari câştiguri. "Premiantul" vine, însă, din fotbal.

BIHOREANUL a descoperit că pe locul I în acest top se află controversatul impresar de fotbalişti Ionel Codoban, unul dintre "groparii" FC Bihor, acuzat acum de fraude şi de oficialii altor trei cluburi: Oţelul Galaţi, FC Vaslui şi Universitatea Craiova.

În ciuda scandalurilor pe care le-a stârnit, Codoban continuă să-şi "îngraşe" conturile. Anul trecut a încasat aproape 6 milioane lei din vânzarea unor jucători. "Muncă cinstită", se jură impresarul...

The best

Aproape 30 milioane lei au încasat, anul trecut, primii zece bihoreni clasaţi în topul veniturilor din activităţi independente: medici, avocaţi, notari, arhitecţi, consultanţi, comercianţi. În fruntea clasamentului se află, printre alţii, Dan Pavel, fondatorul companiei Benvenuti, care a câştigat 1,5 milioane lei din drepturi de proprietate intelectuală, notarul Raluca Bodea cu aproape 800.000 lei, avocatul Răzvan Doseanu cu 1,03 milioane lei, urmat de un confrate, Sorin Iuhas, cu 948.000 lei.

Cel mai productiv a fost, totuşi, impresarul de fotbalişti Ionel Codoban, care a încasat, într-un singur an, aproape 6 milioane lei cu titlu de comisioane din transferurile unor jucători pe care îi reprezenta.

Impresar penal

Cine e Codoban? În anii 90 a fost preşedinte al FC Bihor şi apoi patron al clubului, poziţii care i-au adus avere, dar şi numeroase acuze de fraude. Primele concrete în 2005, când Serviciul de Investigare a Fraudelor l-a pus sub învinuire împreună cu un alt fost preşedinte al clubului, Alexandru Sătmăreanu, şi cu fostul vicepreşedinte Ludovic Şandor, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu. Poliţiştii descoperiseră că, în urma transferurilor jucătorilor Cosmin Vâtcă, Ramses Gado şi Daniel Stan la Oţelul Galaţi, precum şi al lui Adrian Mihuţ la Dinamo Bucureşti, cei trei oficiali ai FC Bihor ar fi încasat 400.000 euro, din care doar 70.000 ar fi ajuns în bugetul clubului. Restul ar fi intrat, prin intermediul lui Codoban, în buzunarele proprii.

Poliţiştii au şi înaintat dosarul Parchetului Bihor, propunând trimiterea celor trei în judecată. Procurorii au avut, însă, o altă părere, căci dosarul n-a mai ajuns niciodată pe rolul vreunei instanţe. "Voi verifica, să văd ce s-a întâmplat", spune acum prim-procurorul Vasile Popa.

Din scandal în scandal

Cert e că, în urma scandalului, Codoban şi-a mutat afacerile la Galaţi, unde chiar a ajuns la conducerea grupării de primă Ligă Oţelul şi a dat cele mai mari lovituri pe piaţa transferurilor, aducând 20 de jucători gratis sau pe sume foarte mici, pentru a-i revinde apoi pe bani buni. Potrivit presei sportive, în perioada 2006-2012, de la Oţelul Galaţi s-au scurs cam 4 milioane euro în conturile lui Codoban, care încasa jumătate din banii de transfer.

Atâta doar că, după cum avea să se descopere, în câteva cazuri impresarul a făcut joc triplu: agent al jucătorului, dar şi oficial, atât al Oţelului, cât şi al clubului FC Vaslui, clubul cumpărător, ceea ce i-a adus în această toamnă un nou dosar penal. Aşa încât Codoban şi-a mutat din nou afacerile, la Universitatea Craiova...

"Eu n-am de ce să mă tem. Până acum n-am avut nicio problemă cu legea, decât poate amenzi de parcare sau de circulaţie. Toate operaţiunile pe care le-am făcut se reflectă atât în contabilitatea mea, cât şi în cea a cluburilor. Nu-mi fac nicio problemă", a declarat BIHOREANULUI impresarul, negând că ar fi avut vreo implicare în fraudarea vreunui club. "Problemele sunt ale lor, nu ale mele", zice el.

Recoltă bună

Cât despre jucătorii care i-au încredinţat carierele, agentul spune că aceştia au avut numai de câştigat. "Toţi au ajuns bine. Au pornit de jos, iar acum sunt la cluburi de prima mână", explică el, dându-l ca exemplu pe Liviu Antal, preluat de la Şcoala sportivă din Oradea şi promovat ca fotbalist în Liga I.

De altfel, în ultimii doi ani impresarul se laudă cu o "recoltă" excepţională, şi la fel se arată şi pentru viitor. "Sunt câţiva jucători care într-un an, doi, vor exploda", anunţă Codoban, semn că sumele din declaraţiile sale fiscale nu vor fi afectate de scandaluri. Pentru că, o spune chiar el, şi publicitatea negativă e tot publicitate. Înseamnă că exişti!