Aproape 400 metri cubi de lemne, din care peste 200 sunt lemne de foc, au fost vândute la negru de doi transportatori din Săcueni şi de patronul unui depozit de cherestea din Batăr, poliţiştii dispunând marţi confiscarea sumelor încasate, în valoare totală de 113.653 lei. 

La negru

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliţia Bihor, descoperirea a fost făcută în timpul unei acţiuni desfăşurate marţi dimineaţa de poliţiştii din judeţ împreună cu jandarmi, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea și ai ITM Bihor în zona Salonta, care a avut ca scop tocmai combaterea delictelor silvice. 

La societatea comercială din Batăr, echipele de control au descoperit că firma avea în stocurile scriptice 115,8 metri cubi de lemne de foc, specia fag și 66,14 metri cubi de cherestea-lăturoaie, specia cer, care în realitate nu existau. Ca atare, societatea comercială a fost sancționată cu amendă în valoare de 15.000 de lei, iar contravaloarea lemnelor vândute la negru, în sumă de 32.467 de lei, a fost confiscată. 

Transportatori în vizor

La o firmă din Tinca, poliţiştii au găsit în depozit 66,71 metri cubi de cherestea de rășinoase pentru care reprezentanţii societăţii nu aveau documente de provenienţă (foto, jos). În schimb, în scripte apărea că firma are 24,47 metri cubi de lemne de foc, specia cer, care nu existau în realitate.

Reprezentanţii firmei s-au ales cu o amendă de 10.000 de lei, cheresteaua găsită în depozit a fost confiscată, iar patronul societăţii trebuie să achite în plus şi 4.600 lei, contravaloarea lemnelor vândute la negru.

Tot în timpul controlului, poliţiştii au descoperit că, în perioada 5 ianuarie – 4 iulie, o femeie de 48 ani din Săcueni a transportat cu o autoutilitară 79,06 metri cubi de lemne de foc, de diferite specii, fără proveniență legală, motiv pentru care s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei şi va trebui să scoată din buzunar contravaloarea lemnelor vândute, în sumă de 13.906 lei.

Un alt samsar de lemne din Săcueni a fost găsit lucrând cu angajaţi "la negru", drept pentru care inspectorii ITM l-au amendat cu 40.000 de lei.

Amenzi cu zecile

În acţiunea de joi au fost implicați 29 de polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, de la Biroul Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier, de la Poliția Municipului Salonta, Secția 8 de Poliție Rurală Tinca și de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu jandarmi bihoreni, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea și ai ITM Bihor.

Au fost legitimate 121 de persoane, au fost verificate 78 de autovehicule, dintre care 19 transportau material lemnos, au fost verificate 7 societăți comerciale, din care două depozite de material lemnos și au fost verificați 6 agenți de pază.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 94.475 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!