Clienţii fideli cer redeschiderea cât mai rapidă a ştrandului Ioşia, care a fost închis începând pe 19 decembrie pentru lucrări de întreținere.

„Redeschideţi ştrandul!"

Circa 125 de semnatari ai unei petiţii care urmează să-i fie înaintată primarului Florin Birta solicită deschiderea ştrandului încă din luna ianuarie, spunând că ar fi auzit că ADP Oradea - societatea care-l administrează - ar intenționa să facă asta abia în martie. „Ştrandul a fost închis din 18 decembrie şi gurile rele ale conducerii acestuia avansau ca dată posibilă a redeschiderii luna martie", au reclamat orădenii către BIHOREANUL.

Merită precizat că ADP a anunțat că ștrandul Ioșia ar urma să-și deschidă din nou porțile „în cursul lunii februarie 2023, la o dată ce va fi anunţată”.

Petiţionarii invocă acum calităţile apei geotermale, care îi ajută să facă mişcare într-un anotimp marcat de sedentarism şi să îşi trateze afecţiunile de care suferă. „Cred că ştrandul este cel mai mare «zăcământ» de metale rare din Oradea. Mulţi dintre cei care îl frecventează sunt purtători de subansamble din titan", a spus un orădean, cu trimitere la faptul că mulţi dintre clienţii ştrandului au suferit operaţii în urma cărora s-au ales cu diferite forme de protezare.

Pentru acești orădeni, mulţi trecuţi de prima tinereţe, apa geotermală din ştrand era una dintre cele mai bune modalităţi de a-şi alina durerile articulare, musculare sau osoase și a se menține activi. „Până în decembrie mergeam şi de patru, cinci ori pe săptămână la ştrand. Pedalam 10 kilometri din Palota până la ştrand, înotam în apa aia termală care îmi făcea foarte bine şi după o oră, două mă întorceam acasă tot pe bicicletă. Apa geotermală este sănătate curată. Mă simţeam foarte bine", a povestit pentru BIHOREANUL Ileana, o localnică din Palota.

Prizonieri în casă

Multor orădeni, care suferă de diferite afecţiuni, ştrandul Ioşia le oferea singura posibilitate de a face mişcare. „De când s-a închis ştrandul, eşti prizonier în casă. Singura posibilitate de relaxare este nemernicul de televizor care te pietrifică pe canapea", a spus Iosif.

Bărbatul are ambele picioare amputate în urma unui accident care a avut loc în urmă cu 50 de ani. „Pentru persoanele cu handicap locomotor, cu dureri musculare şi de oase, care nu se pot mişca în alte condiţii, după oxigen, apa geotermală din ştrandul Ioşia este cel mai important lucru", a spus acesta.

Se duc la primar 

Petiţionarii au adunat peste 125 de semnături pentru a cere redeschiderea ştrandului Ioșia, iar un reprezentant al lor se va înscrie zilele acestea în audienţă la primarul Oradiei, Florin Birta, pentru a le susţine cauza.

„Mă voi consulta cu domnul director al Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, pentru a vedea în ce condiţii se poate redeschide ştrandul Ioşia", s-a rezumat să spună primarul, contactat pe această temă de BIHOREANUL.

Transgex închide robinetul?

Şansele ca unitatea să se deschidă publicului în viitorul apropriat sunt, însă, minime. „Măcar tot la şase luni, ştrandul trebuie închis pentru igienizare. Bazinele trebuie curăţate, iar instalaţiile defecte, reparate. Asta facem acum", a afirmat directorul ADP, Liviu Andrica.

Potrivit directorului, redeschiderea ştrandului nu ar sta însă în puterea ADP. „Ştrandul a fost închis la cererea Transgex, care îl alimentează cu apă geotermală. Dacă ne dă nouă apă pentru ştrand, firma nu mai poate asigura necesarul de agent termic pentru încălzirea peste iarnă a apartamentelor orădenilor", a declarat Andrica.

Directorul ADP a spus că va încerca să urgenteze lucrările de mentenanţă din ştrand, pentru a da curs cererii orădenilor. „Dacă temperaturile exterioare se menţin la nivelul de acum, iar cei de la Transgex nu au nicio problemă cu încălzirea apartamentelor, vom încerca să redeschidem ştrandul la începutul lunii februarie", a spus directorul.

Liviu Andica a adăugat că Trangex cere în fiecare iarnă ca ADP Oradea să închidă ştrandul, pentru a avea suficientă apă geotermală pentru prepararea agentului termic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!