Programul naţional "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" a programat miercuri o nouă acţiune în Bihor, mai precis la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, unde marele (şi la propriu şi la figurat) campion la judo şi MMA, Alexandru Lungu, a fost întâmpinat cu ropote de aplauze de aproximativ 300 de elevi de liceu.
Au mai fost prezenţi directorul liceului, Livia Munteanu, ispectorul de educaţie fizică şi sport Călin Hoţupan şi directorul executiv DJST Bihor, Petruţ Drăgan.
După o succintă prezentare a proiectului, a scopului şi obiectivelor acestuia, a fost rememorată cariera campionului mondial de tineret din 1994 la judo, categoria open. Vizibil emoţionat, Sandu a povestit cum şi de ce a făcut primii paşi spre judo, şi-a amintit şi i-a mulţumit antrenorului său din acea vreme, nimeni altul decât Marius Vizer, actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo.
Chiar dacă a mai cucerit medalii la campionate europene, mondiale sau Jocuri Universitare, titlul mondial cucerit la Cairo în 1994 nu-l va uita niciodată. Pentru că a participat la competiţie în ultima clipă, autofinantându-se, pentru că şi-a dorit enorm să câştige şi pentru că a luat prin surprindere organizatorii care nu au fost pregătiţi cu imnul României la festivitatea de premiere.
Luptător fiind, Sandu Lungu n-a abandonat, nici la cei 43 de ani, confruntările directe cu adversarii săi, schimbând tatami-ul cu ringul artelor marţiale mixte (MMA). Galele la care a fost cap de afiş şi victoriile sale spectaculoase i-au adus supranumele de "Muntele Bihorului", dar şi o notorietate de care se bucură doar o vedetă TV.
De altfel, întrebat fiind unde e mai greu, pe tatami sau pe ringul de dans (apropo de participarea sa la "Uite cine dansează", de la PRO TV), campionul bihorean a spus: "N-am crezut că va fi atât de greu în concursul de dans! Am făcut chiar şi o ruptură musculară pe care n-am mai suferit-o de mulţi ani în sporturile de contact pe care le practic. Dar mă bucur că, în ciuda stângăciilor mele, am reuşit să-mi fac şi mai mulţi fani."
Ca de obicei, finalul acestor evenimente a fost rezervat fotografiilor şi autografelor, majoritatea celor prezenţi, profesori şi deopotrivă elevi, dorindu-şi o amintire cu Muntele Bihorului, chiar dacă acesta locuieşte pe aceeaşi stradă cu liceul. Câteva case mai jos…