Iubitorii fotbalului din Bihor îşi pot lua gândul de a mai vedea meciuri de fotbal din Liga a III-a în acest sezon, dat fiind că majoritatea echipelor, dar şi conducerea Federaţiei îşi doresc se îngheţe actuala ediţie.

„55% dintre reprezentanţii celor 78 de cluburi rămase active în eşalonul al treilea au votat săptămâna trecută pentru îngheţarea campionatului cu validarea clasamentelor existente", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele clubului CSC Sânmartin, Alexa Krenek.

În acest context, dar și ca urmare a măsurilor prezentate de reprezentanții Ministerului Sănătăţii cu privire la reînceperea competiţiilor, şansele sunt mici să se mai joace în acest sezon.

"Cei care au luat aceste decizii nu au călcat în viaţa lor pe un teren de sport. Cum poţi să ţii jucătorii trei luni de zile în cantonament?", a spus Krenek, făcând referire la faptul că, potrivit condiţiilor puse de autorităţi pentru începerea campionatului, mai întâi, timp de 14 zile sportivii trebuie să se pregătească individual, apoi încă două săptămâni să intre în cantonament cu echipa, iar ulterior, pe perioada desfăşurării meciurilor care au mai rămas de disputat, să rămână, de asemenea, izolaţi cu echipele.

"O să vedeţi că nici la Liga I nu toţi or să reziste. E greu să ţii un jucător timp de trei luni departe de familie", a spus preşedintele CSC Sânmartin, precizând că, la întrebarea primită săptămâna trecută de la FRF, privind reluarea campionatului ligii a III-a, el a votat pentru încheierea campionatului pe teren.

De altfel, decizia finală în ce priveşte încheierea sezonului 2019-2020 din Liga a III-a este aşteptată în această săptămână din partea conducerii FRF, care va ţine cont şi de dorinţa cluburilor, dar va analiza şi condiţiile impuse de autorităţi cu privire la posibilitatea reluării competiţiilor.

"Este foarte probabil ca şi la Liga a II-a să se întâmple acelaşi lucru, campionatele să fie îngheţate. Astfel, pe lângă cele două echipe retrase deja, din eşalonul II vor mai retrograda trei echipe. Vor promova cinci formaţii din Liga a III-a. Nicio echipă nu va retrograda din liga a III-a şi vor promova 14 formaţii din Liga a IV-a", a mai opinat Krenek.

Pe de altă parte, el a criticat conducerile AJF-urilor, după ce săptămâna trecută, la şedinţa online cu preşedintele Federaţiei, acestea au "acceptat uşor să scape de şapte locuri care le duceau în liga a III-a".

Concret, Federaţia Română de Fotbal are de gând să schimbe sistemul de promovare în Liga a III-a, după ce preşedintele Răzvan Burleanu a anunţat că intenţionează să înlocuiasacă barajele tur-retur cu miniturnee de trei echipe. Doar echipa de pe primul loc de la turneele de baraj urmând a promova în eşalonul superior.

Reaminim că formaţia de pe primul loc în judeţul Bihor, CAO Oradea, ar urma să joace la baraj cu echipa de pe prima poziţie în Liga a IV-a din judeţul Sălaj.

Dacă se va schimba sistemul de promovare, atunci însă campioana judeţului Bihor va avea două adversare de trecut. În această nouă regulă, meciurile de la turneele de baraj se vor disputa pe teren neutru.

Revenind la Liga a III-a, trebuie precizat că dacă toate aceste măsuri care au fost anunţate în aceste zile vor fi adoptate de Comitetul Executiv al FRF, atunci în sezonul următor cele cinci serii vor avea cu câte două echipe în plus, numărul lor urmând a creşte de la 16 la 18.

În prezent, în Seria a V-a a Ligii a III-a, echipele bihorene Luceafărul Oradea şi CSC Sânmartin ocupă locurile 5, respectiv 6.