Un număr de şase persoane au fost reţinute, iar trei au ajuns în arest preventiv, marţi, fiind acuzate, după caz, de şantaj, lovire, respectiv tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Măsurile s-au dispus într-un dosar în care cele şase persoane sunt acuzate că au şantajat un tânăr în vârstă de 28 ani, pretinzându-i returnarea unei datorii inventate. Din datele comunicate, miercuri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cercetările în caz au pornit după ce, în seara zilei de 17 iunie, în acest an, tânărul a fost acostat în parcarea complexului comercial ERA Park Oradea, unde a fost bătut şi ameninţat cu moartea de un grup de indivizi care i-au pretins o presupusă datorie de 15.000 euro.

Bărbatului i s-a dat termen de plată de o lună de a se achita de datorie, pentru fiecare zi de întârziere fiindu-i impusă o „dobândă” de 1000 euro.

În urma cercetărilor declanşate de poliţiştii Compartimentului de combatere a infracțiunilor contra persoanei din Poliţia Oradea, autorii au fost în final identificaţi, luni, şi reţinuţi în urma unei acţiuni de prindere în flagrant. Este vorba despre șase bărbați cu vârste cuprinse între 29 și 38 de ani, cinci din municipiul Oradea și unul din comuna Câmpani.

"Aceștia au fost prinși în flagrant delict de polițiștii orădeni împreună cu luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, în cursul aceleiași zile, pe strada Unirii din Oradea, în timp ce primeau 5.000 de lei de la bărbatul de 28 ani, parte din suma de 15.000 de euro, pe care acesta ar fi fost constrâns să le-o remită", se precizează în comunicat. 

Cele şase persoane - Praja Levente Vasile (38 ani), Losonczi Norbert Alexandru (32 ani), Sergiu Bogdan Turcuţ (36 ani), Raul George Lup (33 ani), Florin Răzvan Moza (29 ani), Samuil Ionuţ Gal (32 ani) - au fost reţinute pentru 24 ore.

Toţi au fost prezentaţi marţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru câte 30 de zile.

Măsura a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi în cazul lui Praja, Losonczi şi Turcuţ, în timp ce pentru Lup, Moza şi Gal s-a dispus măsura controlului judiciar pe 30 de zile, cu interdicţia de a părăsi Oradea ori a lua legătura cu coinculpaţii şi partea vătămată. Decizia mai poate fi contestată la Tribunalul Bihor.

Ancheta este continuată de polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor Contra Persoanei Oradea, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Acțiunea de prindere în flagrant a polițiștilor orădeni a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Dintre bătăuşii anchetaţi acum, Praja Levente Vasile şi Losonczi Norbert Alexandru au antecedente penale, tot pentru infracţiuni cu violenţă, iar Bogdan Sergiu Turcuț, zis Palmă Mare, nu e nici el la prima afacere penală.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris recent, Bogdan Sergiu Turcuț, zis Palmă Mare, a mai fost arestat în perioada 2003 - 2005 pentru tâlhării, pentru care, între timp, s-a reabilitat. În 2012, a ajuns în atenţia publică după ce a agresat doi tineri de etnie maghiară pe terenul de baschet din apropierea Parcului Liniştii şi i-a luat la palme, obligându-l pe unul dintre ei să cânte imnul României.

În primăvara acestui an, Turcuţ s-a mai ales cu un dosar penal pentru loviri după ce, înarmat cu un pistol, a intrat în casă peste Cornel Baciu, un cunoscut evazionist orădean, şi l-a luat la bătaie. În timp ce Baciu susţinea că incidentul s-a produs pe fondul refuzului său de a-i plăti, lunar, o taxă de protecţie bătăuşului, Turcuţ a pretins că a fost generat chiar de Baciu, care l-ar fi provocat şi l-a înjurat, chemându-l chiar de mai multe ori în casă, unde are camere de supraveghere.