Primăria Oradea urmează să îndulcească restricţiile impuse riveranilor Pieţei Ferdinand, închisă pentru lucrări de reabilitare, la reclamaţiile fraţilor Micula.

La cererea lui Micula

Viceprimarul Mircea Mălan, ieşit miercuri în teren, a fost abordat de milionarul Ioan Micula, coproprietar al grupului de firme European Drinks, cu sediul în strada Teatrului din imediata vecinătate.

Revoltat, magnatul a ameninţat Primăria cu cei "200 de avocaţi ai companiei" şi cu un proces în urma căruia va imputa oraşului pierderile provocate firmelor sale de lucrările derulate cu închiderea accesului în Piaţa Ferdinand.

Omul de afaceri a cerut, printre altele, acces liber la parcarea firmei din strada Patrioţilor, blocat începând de luni, posibilitatea ca angajaţii să ajungă la sediul grupului de firme prin piaţa centrală, suspendarea lucrărilor în weekend, când localurile Astoria şi Queen Mary găzduiesc petreceri şi nunţi şi folosirea de aspiratoare pentru a absorbi praful în vederea diminuării disconfortului provocat clienţilor de la terase.

Cu pauză în weekend

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan a declarat că municipalitatea a informat din timp riveranii, inclusiv pe fraţii Micula, cu privire la lucrările care urmează să se desfăşoare în Piaţa Ferdinand. "Se ştia de mai bine de un an despre acest şantier, cu atât mai mult cu cât o parte din trotuar este în proprietatea acestora şi vor trebui să suporte proporţional o parte din lucrări", a spus Mălan.

Viceprimarul a acceptat însă faptul că şantierul, derulat cu închiderea circulaţiei în Piaţa Ferdinand, provoacă deranj şi a declarat că municipalitatea va lua măsuri pentru ca acesta să fie redus.

"Deşi strada Patrioţilor a fost închisă traficului rutier, accesul la parcarea de aici va rămâne deschis atât timp cât lucrările vor permite acest lucru. La fel, în weekend, începând de vineri după-amiază, când la localurile din zonă au loc nunţi sau alte evenimente, am luat decizia să nu se lucreze, pentru a nu deranja cu zgomotul provocat de pickamere", a spus Mălan.

"Tot platoul va fi spart"

De asemenea, reprezentanţii municipalităţii au acceptat ca angajaţii să traverseze Piaţa Ferdinand pentru a ajunge la muncă, atât timp cât acest lucru se poate petrece în siguranţă, dar nu văd cum ar putea absorbi praful generat de lucrări. "Tot platoul va fi spart, ridicat şi dus, sub el vor avea loc săpături pentru înlocuirea conductelor. Nu ai cum să montezi aspiratoare industriale în toată piaţa ca să absorbi praful", a declarat Mălan.

Potrivit viceprimarului, un deranj similar au suportat şi riveranii când au fost lucrări de reabilitare a Pieţei Unirii sau a străzii Vasile Alecsandri, dar în final sunt în interesul acestora. "Sunt lucrări pe care le facem din foduri europene, iar cei care locuiesc în zonă sunt primii lor beneficiari", a spus edilul.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, juriştii European Drinks urmează să înainteze Primăriei o listă de cereri privind şantierul din Piaţa Ferdinand, pentru ca înţelegerea între părţi să devină oficială.

Lucrările din această zonă, în valoare de 19 milioane lei plus TVA, au început luni, cu închiderea circulaţiei, şi au un termen de execuţie de 18 luni. Şantierul va fi închis peste iarnă.