Constructorii au finalizat, miercuri, forarea celor 86 de piloți care vor susține pasajul subteran din dreptul Pieţei Cetate din Oradea.

Toarnă beton încălzit

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, lucrările au fost realizate în proporție de 25% și avansează în ritm susținut. „Odată cu finalizarea procesului de forare a piloților, constructorul continuă lucrările la incinta de palplanșe aferentă rampei dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir, pasajul rutier fiind prevăzut cu două rampe”, se menționează în informarea municipalităţii.

În paralel, constructorii continuă lucrările de deviere a rețelelor de utilități din calea viitorului pasaj, printre cele rămase de executat numărându-se rețeaua de canalizare pluvială.

Lucrările se desfășoară cu respectarea normativelor în vigoare pentru șantierele deschise pe timp de iarnă. „În ciuda vremii dificile, constructorul lucrează la zidul de sprijin pentru susținerea trotuarului din dreptul blocului Cicero. Betonul este încălzit pentru a fi respectate normativele din domeniul construcțiilor”, se menționează în comunicat.

Având în vedere amploarea lucrărilor, traficul auto în zonă se desfășoară cu greutate, deviat pe linia de tramvai.

De făcut în 2022

Amenajarea pasajului din zona Pieţei Cetate face parte din cea de-a doua etapă a proiectului privind coridorul de mobilitate Nufărul-Cantemir.

Lucrările vizează amenajarea în zona pieţei Cetate din Oradea a două giraţii traversate în subteran de un pasaj cu patru benzi (două pe fiecare sens de mers), care vor asigura inclusiv benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relaţia Bulevardul Cantemir - Centrul Civic.

Lungimea zonei acoperite a pasajului va fi de 29 metri. La nivelul solului va exista în continuare o bandă dedicate liniilor de tramvai.

Lucrările, cu termen de finalizare de 15 luni estimat pentru octombrie 2022, au fost adjudecate în vară de o asociere de firme reprezentate de Freyrom, constructorul podului Centenarului, pentru circa 27 milioane lei fără TVA.