Orădenii care sperau că de la anul vor putea circula prin centru fără să se murdărească pe pantofi pot să-şi ia gândul. Încheierea lucrărilor din Piaţa Unirii nu înseamnă nici pe departe închiderea şantierelor din această zonă.

Dimpotrivă, pentru următorii doi ani se anunţă o perioadă de provizorat, pentru pregătirea lucrărilor de transformare în artere pietonale a străzilor Vasile Alecsandri şi Piaţa Ferdinand. Iar apoi urmează alte şantiere...

Încremenite în proiect

Municipalitatea se confruntă cu o problemă de coordonare. La începutul lui 2016, când reabilitarea Pieţei Unirii se va încheia, reparaţiile la podul Sfântul Ladislau vor fi încă în toi, iar cele de construire a unui local în locul fostului Budi Bar de pe malul Crişului abia dacă vor fi început.

Zona centrală va rămâne şantier ani de zile din cauză că, deşi municipalitatea avea studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand încă din 2010, proiectul n-a mai fost depus spre finanţare. Pe de o parte, conducerea Primăriei şi-a dorit să îl modifice după gusturile proprii, pe de cealaltă parte s-a temut că, baricadând şi malul drept al Crişului, va paraliza circulaţia în tot centrul.

La fel s-a întâmplat şi cu transformarea în arteră pietonală a străzii Vasile Alecsandri. Proiectul, vechi de ani de zile, a fost refăcut în variante repetate, municipalitatea ajungând să ceară finanţare pentru implementarea lui abia în primăvara acestui an, ultimul în care se mai puteau face lucrări în actual ciclu de finanţare europeană. Cererea s-a lovit, inevitabil, de refuzul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest. "Ne-au spus că, la câte lucrări avem, suntem nebuni să ne deschidem alte proiecte", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan (foto). Aşa că starea de provizorat din centru se va prelungi...

Doi ani pierduţi...

Investiţii de circa 3,5 milioane euro fiecare, proiectele pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand şi a străzii Vasile Alecsandri vor sta la sertar cel puţin doi ani, în aşteptarea următorului ciclu de finanţare europeană.

Cum încă nici nu au fost adoptate, noile ghiduri de finanţare vor fi publicate în cursul anului viitor, iar primele proiecte vor putea fi depuse abia în 2017. Provizoratul va însemna pentru zona centrală un amestesc de nou şi vetust, de piaţă pietonală reabilitată şi asfalt cenuşiu deschis traficului auto, de lucru făcut şi de organizare de şantier. Mălan spune însă că acest răgaz va prinde bine. "Vom lucra în această perioadă detalii de design. Pentru Piaţa Ferdinand, de pildă, există un proiect gri, cum a fost şi cel din Piaţa Unirii, care va trebui armonizat cu piaţa centrală", explică viceprimarul.

Conform proiectului, întreaga zonă va fi transformată în piaţă pietonală prin transformarea străzilor Patrioţilor şi Moscovei în artere rutiere cu dublu sens, amenajarea unui sens giratoriu în vecinătatea fostei Case de Modă, astfel încât zona din faţa Teatrului Regina Maria şi pasajului Madacs să fie rezervată exclusiv pietonilor.

În intervalul rămas, municipalitatea va trebui să decidă între defrişarea, toaletarea şi relocarea exemplarelor de tisa, pentru a dezveli privirii, încă de la Podului Ladislau, faţadele Teatrului şi ale celorlalte clădiri apropiate. Asta dacă va reuşi să facă pace cu ecologiştii...

Strada cu terase

De altfel, orădenii vor trebui să se obişnuiască cu ideea că pentru câţiva ani după reabilitarea Pieţei Unirii constructorii vor pune mistria în cui. Ce s-a făcut e bun făcut, ce nu, rămâne cum este!

Municipalitatea va finaliza înainte de venirea iernii reparaţiile conductelor de termoficare care alimentează consumatorii de pe Alecsandri, după care va acoperi carosabilul în aşteptarea unor vremuri mai bune. Proiectul de reabilitare a străzii, atârnat în biroul viceprimarului Mălan, prevede realizarea unei canalizaţii tehnice subterane vizitabile, pietruirea arterei, amenajarea de terase în formă de marchize pe mijocul străzii şi implementarea unor soluţii de iluminat care să pună în valoare faţadele clădirilor.

Marchizele vor avea în subteran racorduri la toate reţelele de apă, canalizare şi curent, astfel încât proprietarii localurilor să poată monta aici baruri exterioare sau televizoare pentru vizionarea evenimentelor sportive. Până la implementarea proiectului, orice investiţie în zonă, cu excepţia reabilitării de faţade, este exclusă pentru că ar însemna bani aruncaţi. Aşa cum deja a făcut Primăria când a amânat demersurile privind investiţia, pierzând posibilitatea finanţării ei din fonduri europene...


LUCRĂRILE CONTINUĂ
Centru răscolit

Săptămâna trecută, lucrările din Piaţa Unirii au ieşit din subsol prin finalizarea reabilitării reţelelor de apă şi termoficare şi introducerea altora noi pentru canalizare, energie electrică, iluminat public, irigaţii şi altele. "La finalul lucrărilor (programat pentru 31 decembrie - n.r.), clădirile şi copacii din piaţă vor avea propriul iluminat arhitectural, ca să nu mai facem apoi alte săpături", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Săptămâna aceasta, meşterii italieni vor trece la pietruirea zonei de copertine din faţa staţiei de tramvai, înaintând apoi spre Biserica cu Lună prin faţa Palatului Vulturul Negru. Tot aici va fi amplasată şi prima din cele patru fântâni arteziene.

În paralel, constructorii vor continua lucrările de dezafectare a Podului Ladislau în vederea reabilitării, acesta rămânând închis traficului pietonal până în ajunul sărbătorilor de iarnă. Termenul de execuţie este de 6 luni "utile", ceea ce înseamnă că după venirea frigului muncitorii vor întrerupe lucrările, pentru a le termina în primăvară.