Șantieriștii sapă, lucrează și pleacă. În urma lor rămân grădini distruse, mizerii și șanțuri acoperite de mântuială. Deseori, riveranii ajung chiar să regrete investițiile făcute în zonă...

„Decât să lucreze în bătaie de joc și să lase locul distrus, mai bine să nu facă nimic”, spune un locuitor din zona străzii Episcop Ioan Suciu. Constructorii au înlocuit aici rețelele de termoficare, dar la plecare au uitat să aducă spațiul verde la starea inițială...

„Să planteze înapoi”

În Oradea, șantierele lasă urme. „Constructorii au spart toată zona, încât nu mai știai pe unde să ocolești, și au intrat cu lucrările în iarnă, de ne-au ținut în frig zile în șir. Am înțeles, s-au grăbit, au lucrat cum au putut. Acum însă nu mai este nicio grabă, au tot timpul să aducă grădinile pe care le-au distrus la forma inițială”, acuză unul din locuitorii străzii Episcop Ioan Suciu.

Spațiile verzi din zonă sunt parțial distruse. „Aici era o oază de verdeață. Constructorii să facă bine să planteze înapoi gazonul, gardul verde și tufele de trandafiri. Pentru că au defrișat zona, acum, de câte ori plouă, apa spală pământul gol și toate străzile din jur se umplu de noroaie”, spune riveranul.

„În urma lucrărilor...”

În luna aprilie, orădenii au reclamat pe Oradea City Report aproape tot a doua zi intervenții finalizate de mântuială. „În urma lucrărilor, Distrigaz Vest nu a remediat suprafața carosabilului și au rămas gropi și denivelări care prezintă un real pericol pentru circulație”, scrie unul dintre locuitorii cartierului Podgoria, care spune că, dată fiind diferența de nivel din carosabil, la trecerea camioanelor spre șantierul drumului de Fughiu, pereții caselor încep să vibreze și riscă să crape.

La fel, un locuitor din Nufărul reclamă că muncitorii au lăsat un șanț neacoperit chiar lângă una din intrările în noul parc din strada Morii, un riveran din zona străzii Ciocârliei se plânge că în urma intervenției la carosabil stratul de verdeață de lângă șosea a fost distrus și noroiul prelins de pe el înfundă gurile de canal, iar un alt orădean, din Ioșia, cere înlăturarea unui tub de beton care afectează circulația pe noua pistă pentru biciclete din strada Barcăului.

În plus, orădeni din toate zonele orașului, începând din strada Mihai Viteazul și până pe Satelitului sau Borsecului, reclamă că drumarii municipalității au frezat carosabilul în pregătirea asfaltării și au lăsat molozul în drum. Să-l care cine vrea...

Cu termen de grație

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta (foto) spune că municipalitatea stă cu ochii pe constructori, chiar dacă nu se prea vede. „În ultimele 6 luni, Primăria a eliberat circa 500 de avize pentru desfacerea pavajului și a aplicat 12 amenzi pentru nerespectarea acestora prin neaducerea amplasamentului la starea inițială”, spune Birta.

Potrivit viceprimarului, au fost sancționați, de angajații Direcției Tehnice ori de agenții Poliției Locale, majoritatea furnizorilor de utilități, de la Compania de Apă Oradea și Distrigaz la Electrica și Termoficare, ca urmare a sesizărilor făcute de orădeni. „În primă fază firmele au primit un termen de conformare și abia apoi au fost amendate”, spune viceprimarul.

Birta a dat ca exemplu Distrigaz, care a fost somată să refacă porțiunea spartă pentru rețelele din cartierul Podgoria. „După montarea racordurilor, firma probabil nu a compactat bine pietrișul și drumul s-a lăsat. Va reface lucrarea sau o vom amenda”, spune Birta.

Constructorul plătește!

Amendați de Primărie, furnizorii de utilități spun că vina aparține exclusiv constructorilor pe care i-au angajat. „Am somat deja constructorul să refacă atât carosabilul, cât și spațiile verzi. Lucrările vor avea loc în mai”, declară directorul comercial al Termoficare, Dan Crețu (foto) despre lucrările de mântuială din zona străzii Episcop Ioan Suciu. „Pe noi nu ne interesează că reparațiile le face Elsaco, antreprenorul general, sau firmele Igna Construct sau Construcții Copăcel, cu care acesta a colaborat. Important este să repare”, spune Crețu.

Reprezentanții furnizorilor de utilități se scuză cu faptul că, la fel ca orădenii, sunt doar beneficiari ai lucrărilor. „Conform contractului, toate amenzile primite pentru depășirea termenelor de predare ori neaducerea amplasamentelor la starea inițială le vom imputa constructorilor”, zice și inginerul șef al CAO, Cristian Popa.

Poate așa vor fi și constructorii mai atenți, iar atunci când vor ieși de pe o stradă sau o zonă verde își vor lua șantierul cu ei...