Un miliard de euro însumează prejudiciile din dosarele DNA făcute praf prin Ordonanţa neagră, nr. 13, de marţea trecută. Dar mai ţineţi minte o sumă - 6,6 miliarde euro! - pe care PSD se pregăteşte s-o fure cu altă Ordonanţă, nr. 9, ce permite ca "fina" de la Dezvoltare, Sevil Shaidehh, să aloce baronilor chiar şi bani din bugetele cincinalelor ce vin, dându-le liber să cheltuiască pe datorie.

Dacă Ordonanţa furtului în avans a trecut neobservată, cea adoptată tâlhăreşte pe întuneric a deşteptat românii, i-a făcut să priceapă că PSD nu e niciodată ceea ce spune, ci ceea ce ascunde. Un grup infracţional organizat, preocupat nu de iluzoriul Program "Lapte şi Miere", ci obsedat de ştergerea urmelor hoţiilor trecute şi de legalizarea celor viitoare.

La două luni după alegeri, redevenit feroce ca întotdeauna, PSD a scos România în stradă. La Oradea, ca peste tot, au fost cele mai ample proteste de după 1989. La Sibiu a manifestat mai bine de o zecime din populaţie, la Cluj mai mulţi locuitori decât toţi votanţii din Teleorman. S-au trezit până şi târguri unde nu se întâmpla nimic, de la Făgăraş la Urziceni, pieţele umplându-se chiar şi la Odorheiu Secuiesc, în Craiova Olguţei şi, în premieră, în Alexandria lui Dragnea.

Dacă legalizarea furtului a înfuriat oamenii, insultarea lor i-a îndârjit şi mai tare. În prima apariţie de după marţea neagră, Dragnea i-a prostit în faţă şi a vorbit aproape numai despre el. În loc să lămurească urgenţa şi motivele OUG, lacheul Grindeanu a dat în ei cu subvenţii la tomate. Baronii şi piţipoancele PSD-ului i-au numit pe nemulţumiţi "putori", "drogaţi", "nazişti", "răgălii".

Şi totuşi, fermitatea cetăţenilor i-a împins să dea înapoi, pas cu pas. Ciorbea a atacat Ordonanţa la CCR, din Guvern au plecat cei care vor să-şi poată privi copiii în ochi, iar în PSD au apărut disidenţii ca în vremea PCR. De la Iaşi la Bruxelles şi de la Reşiţa la Oradea, unde tânărul Florin Lele a ales strada. Nu refugiul în sedii de partid şi administrative, ca Ioan Mang, nu muţenia pe Facebook, ca eurodeputatul Emilian Pavel, nu culcuşirea prin vreun minister, ca învârtitul Florian Bodog - care, apropo, nu trebuie uitat pentru participarea directă la banditismul nocturn.

Oricât susţin PSD şi Dragnea că i-ar mistui grija Drepturilor Omului, pericolul ieşirii din lege şi din democraţie a fost explicat sistematic de magistraţi, de jurnalişti, de ambasade, de UE, de investitori. Ba însuşi Patriarhul, care îl decorase cu Ordinul Sf. Martiri Brâncoveni, şi-a amintit de porunca a opta şi s-a lepădat de Dragnea. Între timp, de partea poporului s-au arătat tot mai mulţi academicieni, scriitori, artişti, sportivi, întreprinzători şi sindicate.

Între guvernanţi şi guvernaţi a devenit care pe care. După o săptămână de foc, Răul a dat semne că începe să cedeze şi perspectiva viitorului s-a arătat: cei furaţi nu-i mai vor laolaltă cu ei pe cei care îi fură. Stâna nu se mai lasă lupilor.

Citiți pe această temă și articolul Oradea se ridică! Ordonanţa adoptată în secret de Guvernul PSD-ALDE a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a Oradiei