Nicicând toamna n-a fost mai bogată

Agenţia de bilete a Teatrului orădean a pus în vânzare biletele pentru cea mai amplă ediţie, a XVIII-a, a festivalului-concurs Săptămâna Teatrului Scurt, programată pe durata a opt zile, între 23-30 septembrie, în nu mai puţin de opt locaţii (de la sala mare şi sala Studio până la Casa de Cultură a Sindicatelor, depoul de tramvaie al OTL şi trei restaurante din oraş), cu participarea celor mai titrate trupe din ţară.

"Ediţia din acest an marchează categoric revenirea la caracterul anual, reluat acum trei ani, încât am ajuns să găzduim cel mai mare festival de teatru din ţară, după cel de la Sibiu", a spus, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, directorul Teatrului Regina Maria şi al festivalului, actorul Daniel Vulcu. Acesta a precizat, însă, şi disproporţia de resurse de care dispun cele două instituţii de cultură, căci în timp ce Teatrul din Sibiu are pentru festivalul său un buget de 2 milioane euro, cel orădean poate cheltui din fondurile proprii doar 35.000 lei.

În rest, a subliniat Vulcu, grosul finanţării provine, pe lângă sumele alocate de Consiliul Judeţean şi de Primăria Oradea, din proiecte câştigate prin concurs de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (55.000 lei din bugetul total necesar de 200.000 lei), de la UNITER (10.000 lei, pentru promovare) şi de la Asociaţia D'Art.

Festival cu vedete

La actuala ediţie a Săptămânii Teatrului Scurt vor da reprezentaţii cele mai importante teatre româneşti, iar publicul orădean va putea vedea pe viu şi unele dintre vedetele incontestabile ale scenei. Între acestea sunt de menţionat Naţionalul bucureştean (cu două spectacole, în care vor juca Tania Popa, respectiv Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele), Nottara, Odeon, Teatrul de Comedie, Naţionalul din Craiova şi cel din Târgu Mureş, Teatrul Maghiar din Timişoara, teatrele din Brăila, Arad şi Ploieşti, plus numeroase companii independente precum Teatrul LUNI de la Green Hours, ACT, Teatrul Pur şi Simplu, Teatrul Asociaţiei Colectiv A şi Fabrica de Pensule Cluj.

Pe lângă spectacolele de teatru, în program au fost incluse şi o mulţime de evenimente conexe, ca de pildă un spectacol folcloric al Ansamblului Crişana (în colaborare cu Văru' Săndel, alias Sandu Pop, actor la Teatrul de Comedie din Bucureşti), vernisarea unei expoziţii de pictură realizată de artişti români şi străini), concerte susţinute de Nightloosers, Statuar şi Fără Zahăr, un mini-festival de jazz şi un festival de film rusesc (toate cu acces liber), locul de desfăşurare fiind scena mobilă ce urmează a fi amplasată în spatele Teatrului (între Gong şi Liceul Ady, cu deschidere spre Corso). În plus, tot în cadrul festivalului vor fi lansate două cărţi despre Ion Caramitru şi, respectiv, Radu Afrim, precum şi cea mai recentă carte scrisă de actorul Horaţiu Mălăele.

Patru, "ca la teatru"

În ce priveşte aportul Teatrului Regina Maria la festival, a arătat consilierul artistic al instituţiei, Victoria Balint, acesta constă în patru spectacole noi. Cu "Equus" (după un text de Peter Schaffer pus în scenă de Szabo Istvan) se va deschide festivalul, urmând "În curând vine timpul", realizat de cel mai în vogă regizor român, Radu Afrim. În regia lui Bogdan Huşanu actorii orădeni vor juca apoi "Phantom Pains" şi, în fine, seria contribuţiilor proprii este întregită cu "Bordel", o coproducţie în parteneriat cu compania de teatru Pygmalion din Viena.

De asemenea, la festival au confirmat participarea şi patru teatre din Slovacia, Republica Moldova, Ungaria şi Austria, ceea ce dă evenimentului o tentă internaţională despre care directorul Daniel Vulcu a spus că organizatorii vor încerca s-o accentueze la ediţiile viitoare.

Jurizarea spectacolelor înscrise în concurs revine unei echipe conduse de criticul Ludmila Patlanjoglu şi din care mai fac parte criticul Marius Zarafescu, regizorul Cristian Hadji Culea, actorul Mihai Gingulescu şi scenograful Ştefania Cenean, care vor decide cine vor câştiga cele cinci premii (pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, scenografie, actor şi actriţă).

În "Familie"

Concomitent cu festivalul de teatru, tot la Oradea va avea loc şi deja tradiţionalul concurs de creaţie dramatică, organizat de Teatrul Regina Maria în colaborare cu revista de cultură Familia. Anul acesta au fost înscrise în concurs 55 de texte (de peste patru ori mai multe faţă de anul trecut, când au fost 12).

Jurizarea acestui concurs revine unei echipe formate din Elisabeta Pop, fostul secretar literar al Teatrului de Stat Oradea, alături de redactorul-şef al Familiei, poetul Ioan Moldovan, şi de scriitorul Traian Ştef.

Textul-câştigător, a precizat directorul Daniel Vulcu, va beneficia şi de un spectacol-lectură.

În fine, tot în cadrul festivalului va avea loc şi un colocviu de teatru scurt, la care vor participa dramaturgi, regizori, actori, critici şi directori de teatre din ţară.

Preţuri accesibile

Biletele pentru spectacolele ce vor fi jucate în sala mare a Teatrului Regina Maria au fost deja puse în vânzare la Agenţia de bilete a instituţiei, dar şi pe site-ul www.biletmaster.ro.

Cu excepţia spectacolelor "Caramitru, Mălăele, câte-n lună şi în stele" (prezentat de Teatrul Naţional din Bucureşti) şi "CFR, Cometa, Copilul şi Căţelul" (al Teatrului Odeon), pentru care biletele vor costa 70 de lei la lojele centrale, preţurile stabilite pentru această ediţie a festivalului rămân la nivelul de anul trecut, adică de 15 lei (integral) şi 10 lei (cu reducere pentru pensionari, studenţi şi elevi).

Pentru spectacolele care vor avea loc în localurile Stage, Moara cu Noroc, Moskva Caffe şi Moara Răsăritului, biletele vor putea fi cumpărate la faţa locului, înainte de reprezentaţii.