Şapte construcţii ridicate ilegal în strada Apateului 72, pe domeniul public, din care patru case şi trei anexe, au fost demolate marţi, la cererea Primăriei Oradea, cu excavatorul.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, imobilele au fost desfiinţate de executorul judecătoresc cu sprijinul Poliţiei.

Proprietarii construcţiilor au fost obligaţi de Judecătoria Oradea prin şase sentinţe definitive să intre în legalitate sau să treacă la dezafectarea construcţiilor, lucru care nu s-a întâmplat.

Aşa cum a dezvăluit recent BIHOREANUL, familia Rostaş, venită din Vadu Crişului, şi-a ridicat în ultimii 20 de ani 13 case pe acest amplasament, toate fără documente, cu banii adunaţi din cerşit în străinătate.

"Am strâns 20 de ani în Franţa. De ce să mint? Am mai muncit, am mai cerşit...", a declarat la acea dată, Pardalian Rostaş, proprietarul uneia dintre case. 

Rostaşii au fost înştiinţaţi personal de primarul Ilie Bolojan ce soartă îi aşteaptă. "Acum câţiva ani a fost la noi în curte. Ne-a spus că vom fi demolaţi", a povestit Pardalian. După ani de procese şi somaţii repetate spusele primarului s-au adeverit.

"Având în vedere că în acest caz nu s-a obţinut autorizaţia de construire pentru intrare în legalitate în termenul impus de instanţele de judecată, s-a impus desfiinţarea lucrărilor sancţionate, prin intermediul executorului judecătoresc şi sprijinul organelor de poliţie, cheltuielile ocazionate urmând să fie suportate de către persoanele vinovate", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în Oradea există circa o mie de construcţii ridicate ilegal.

"Primăria Oradea are în vedere desfiinţarea în viitor şi a altor construcţii edificate nelegal aflate pe raza sa administrativ-teritorială şi totodată atrage atenţia cetăţenilor despre necesitatea respectării legii, respectiv avertizează că nu va ezita să demoleze construcţiile realizate fără autorizaţie pe domeniul public sau privat al municipiului Oradea", se mai menţionează în comunicat.