În anul 2023, Universitatea din Oradea a derulat șapte proiecte de cercetare finanțate din Fondul de Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației, cu o valoare totală de 1,5 milioane de lei.

Rezultatele tuturor acestor proiecte au fost prezentate luni, într-o conferință de presă susținută de universitarii care le-au coordonat.

Unul dintre proiecte a vizat susținerea culturii antreprenoriale a studenților orădeni, prin organizarea de cursuri și workshop-uri pe această temă. De asemenea, studenții au mers în vizită la diferite firme, pentru a se întâlni direct cu antreprenorii, a precizat managerul de proiect, Delia Pop.

Tot cu bani din FDI, în stațiunea de cercetare și dezvoltare pomicolă a Universității din Oradea a fost îmbunătățită infrastructura, astfel încât oamenii de știință să identifice soluții pentru contracararea efectelor schimbărilor climatice. Coordonatoarea Daniela Marele a precizat că două laboratoare, hala de lucru deja existentă și spațiile adiacente din stațiune au fost modernizate.

Un alt proiect al UO a vizat internaționalizarea învățământului superior orădean, mai precis consolidarea imaginii instituției în mediul academic din afara României și participarea la târguri din străinătate. Câteva dintre rezultatele concrete ale acestui proiect au fost prezentate de managerul Cristina Matiuță: un film de prezentare a Universității, în limba engleză, și o carte pe care specialiști români și americani au scris-o împreună, despre impactul războiului din Ucraina.

La UO s-au făcut și cercetări inovative pentru sustenabilitate, iar laboratorul de specializări inteligente al instituției a fost îmbunătățit cu echipamente, după cum a declarat coordonatoarea unui alt proiect, Codruța Bendea. Prin același proiect, au fost susținute financiar 3 brevete de invenție obținute de universitari orădeni.

Cercetări sunt necesare și privind orientarea în carieră a studenților și, potrivit managerului unui alt proiect, Laura Bochiș, tot cu bani din FDI s-au organizat workshop-uri pentru îmbunătățirea calităților transversale ale studenților, adică a celor pe care nu le dobândesc prin cursurile din facultăți, cum ar fi comunicarea. De asemenea, studenții au fost învățați noțiuni ce țin de scrierea academică, adică a lucrărilor științifice.

Pentru a-i atrage pe liceenii bihoreni spre facultățile orădene, UO a derulat și un proiect menit să crească gradul de vizibilitate al instituției. Potrivit coordonatorului Mihai Maghiar, „ambasadorii” acestui proiect au fost studenți orădeni, care au mers în școli din județ pentru a le vorbi adolescenților despre studenție.

Al șaptelea proiect finanțat din FDI a fost menit să stimuleze interesul studenților spre meserii noi, precum construcțiile verzi ori resursele de energii regenerabile. Mihaela Toadere, managerul de proiect, a explicat că prin același proiect s-au modernizat și spații ale Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură.

„Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor care au luat parte la aceste proiecte și să-i asigur că ținem să asigurăm continuitatea lor”, a spus, în aceeași conferință de presă, Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!