Vestea bună e că anul acesta municipalitatea va atrage cei mai mulţi bani de până acum. Vestea proastă e că tot nu ajung!

"Este cel mai strâns buget din ultimii ani. Vom avea de plătit rate şi dobânzi de 11 milioane de euro, la un buget cu venituri proprii de 50 milioane de euro", avertizează primarul Ilie Bolojan.

Venituri record

08 Ilie Bolojan_2.jpgOradea îşi doboară recordurile. Conform proiectului de buget, municipalitatea va atrage anul acesta nu mai puţin de un miliard de lei. "Proiectele europene câştigate ne garantează cele mai mari venituri de până acum", spune primarul Ilie Bolojan (foto). Ca niciodată, vistieria oraşului va încasa 165,7 milioane de lei din fonduri europene pentru proiecte majore precum construirea CET-ului pe gaz, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construcţia Aquaparcului din Ştrandul Municipal şi altele.

Asta nu înseamnă, însă, că Primăria se va scălda în bani. Dimpotrivă. "Va fi cel mai greu buget din ultimii ani. Guvernul ne-a redus cu un milion de euro veniturile din impozite, iar pe noi ne aşteaptă un an cu vârf de plată, pentru că încep ratele la tramvaiele Siemens", zice Bolojan.

Se taie!

Ca să adune banii de rate, Primăria a tăiat cheltuielile la maxim. Practic, vor fi reduse cu 57% (la 27,4 milioane de lei) cheltuielile cu asistenţa socială, şi cu 9% (la 9,8 milioane de lei) cheltuielile pentru sport şi cultură. Reducerile vor afecta îndeosebi însoţitorii persoanelor cu handicap, pentru care bugetul de salarii va fi diminuat cu 37% (la 3,6 milioane de lei). La fel, FC Bihor se va baza anul acesta pe un buget de un milion de lei, mai mic cu 42% faţă de anul trecut.

08 Eduard Florea_1.jpgÎn ce priveşte cheltuielile operative, RER Ecologic Service va trebui să se bazeze pe venituri cu 11% mai mici faţă de anul trecut, pentru că economiştii Primăriei au redus de la 13,4 la 12 milioane lei cheltuielile de salubritate. "Sumele nu sunt definitive. Dacă peste an vom constata că avem alocări suplimentare sau încasări peste prognoze, bugetul va putea suporta oricând o rectificare", spune directorul economic Eduard Florea (foto). Atâta doar că şansele sunt minime...

În compensare...

Surprinzător, primarul Bolojan pare să fi revenit pentru prima dată asupra politicii de reducere a cheltuielilor de personal. Bugetul de salarii al Primăriei a fost majorat cu 16% la 9,8 milioane de lei. Funcţionarii nu vor câştiga, însă, mai mult. "Această majorare e o compensare a drepturilor speciale anulate de Curtea de Conturi, dar nu acoperă pierderea oamenilor", spune Florea. Dacă un funcţionar angajat pe 800 de lei primea înainte, suplimentar, 400 de lei, "compensarea Bolojan" îi va da doar 120 de lei. Nu mult, dar totuşi în plus!

Mai norocoşi, poliţiştii locali vor avea bugetul de salarii majorat cu 43% (1,9 milioane de lei). Consiliul Local a hotărât anul trecut acordarea unei alocaţii de hrană în valoare de 21 de lei pe zi, adică 630 de lei pe lună, de care nu vor beneficia, însă, şi birocraţii. Primarul a argumentat că ar fi nedrept ca, la muncă similară, contabilii Poliţiei Locale să câştige mai mult decât cei ai Primăriei. Dar se mai poate răzgândi. Proiectul de buget va fi supus dezbaterii publice la începutul lunii februarie, când orădenii sunt chemaţi să-şi dea cu părerea...


RECORD

174.684.990
lei vor fi cheltuiţi anul acesta pentru lucrări finanţate din fonduri nerambursabile


"Dacă nu erau fondurile europene, bugetul pe anul în curs era "chel" de tot. La un procent de 10% alocat din fonduri proprii pentru investiţii, nu se poate vorbi de dezvoltare"

Eduard Florea