Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor a sărbătorit cu fast, joi, Ziua Naţională a Ambulanţei, instituţie înfiinţată de profesorul Nicolae Minovici în urmă cu 109 ani. La Oradea, festivitatea a avut loc, de fapt, după Ziua Naţională fixată prin Legea 22/2015, şi anume 28 iulie, deoarece în urmă cu două zile aniversarea a fost marcată la nivel naţional, în Capitală, la ea participând delegaţii din partea tuturor serviciilor judeţene.

La evenimentul organizat la sediul SAJ Bihor au participat numeroşi oficiali locali, dar şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. După ce a ascultat disciplinat Imnul Naţional, s-a amuzat la Imnul Ambulanţei (pe un text precum cele ale cântecelor pioniereşti de altă dată, cu versuri precum "Nu-i uşor, dar e frumos / Trăim viaţa cu folos" ori "Astăzi, când sărbătorim / Sănătate vă dorim") şi s-a tras mai la umbră la slujba de binecuvântare condusă de capelanul militar Mircea Ioniţă, publicul a fost informat de managerul interimar, Gheorghe Pintea, cu privire la activitatea din ultimul an a SAJ Bihor.

Declarându-se "onorat că în acest moment fac parte din această admirabilă echipă care este Ambulanţa", Pintea a subliniat că instituţia deserveşte locuitorii judeţului "indiferent de etnie, rasă, vârstă, stare socială, condiţii meteo şi dotare tehnică", amintind că în cursul anului trecut SAJ Bihor a avut 84.234 intervenţii de urgenţă, iar în primele 6 luni ale acestui an 40.593 intervenţii, executate de 397 angajaţi (din care 40 medici, 131 asistenţi şi 171 ambulanţieri, cu 68 autosanitare).

Au mai ţinut să ia cuvântul pentru a adresa felicitări prefectul Claudiu Pop, deputatul Cseke Attila - care a spus că Ambulanţa trebuie să fie caracterizată prin eficienţă şi că este un serviciu public "care se bucură de notorietate extraordinară şi în cea mai mare parte de apreciere pozitivă - şi şeful SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, care şi-a îndemnat colegii "să nu uite niciodată că şi ei sunt în primul rând oameni".

Spre bucuria elevilor invitaţi să asiste la festivităţi, organizatorii au oferit apoi un exerciţiu demonstrativ de intervenţie în cazul unui pacient cu dureri în piept şi inconştient, căzut pe stradă. 

Un "trecător" a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia Ambulanţei, un echipaj pornind la faţa locului, acordând primul ajutor şi apoi transportând pacientul la spital.

După încheierea exerciţiului, o coloană formată din cinci autospeciale – o Dacia Duster, un Fiat Punto şi trei Mercedes – a pornit într-o defilare prin oraş pentru ca şi orădenii să afle despre aniversarea Ambulanţei.