Sărbătoarea Oradiei a început, vineri, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local în Casa memorială Aurel Lazăr, în prezenţa ministrului Culturii, George Ivaşcu, a unor oficialităţi locale și județene, preoţi, veterani de război, şefi ai instituţiilor descentralizate, dar şi reprezentanți ai partidelor politice.

Întrunirea s-a desfăşurat chiar în salonul în care, pe 12 octombrie 1918, într-o şedinţă secretă convocată de Aurel Lazăr, se adopta Declaraţia de Autodeterminare a Românilor din Ardeal şi Ungaria, cunoscută şi sub numele de “Declaraţia de la Oradea”, care a fost citită în Parlamentul din Budapesta şi a stat la baza Rezoluţiei de la Alba Iulia.

Şedinţa prezidată de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a fost una scurtă, de o jumătate de oră. Aceasta a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi cu un mesaj adresat românilor de Aurel Lazăr, interpretat de un actor şi difuzat pe un ecran amplasat pe peretele salonului.

A urmat o rugăciune „pentru orădeni şi români”, a episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, respectiv o scurtă prezentare a evenimentului desfăşurat în urmă cu un secol, dar şi o descriere a marelui politician, făcute de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.

"Comitetul de iniţiativă s-a întrunit în această casă pentru a decide, cu foarte mare hotărâre, despărţirea de Imperiul austro-ungar. A fost o declaraţie de independenţă asumată în primul rând de clasa politică, iar apoi de către masele populare şi elita intelectuală a Transilvaniei. Aurel Lazăr şi-a asumat curajul de a găzdui această întâlnire aici, în casa lui. Nu a ezitat nicio clipă să fie coordonatorul acestui Comitet de iniţiativă şi să-şi asume rolul de lider al Comitetului Naţional Român, cel puţin pentru ziua de 12 octombrie 1918. Dar dacă privim ce s-a întâmplat în continuare, până în 1 decembrie 1918, vedem că el a fost un lider al lumii româneşti din această perioadă de timp, omul politic cel mai important al lumii româneşti din Transilvania, care a decis şi impulsionat prin atitudinea lui această realizare a României mari", a explicat Chiriac.

În finalul şedinţei, cei prezenţi au depus coroane la statuia lui Aurel Lazăr, din strada cu același nume, după care au pornit, la pas, pe pietonala Republicii, spre Piaţa Unirii, unde festivităţile continuă.

După încheierea paradei militare, în jurul orei 17, în Piaţa Unirii va avea loc un concert folcloric extraordinar, cu intrare liberă, în cadrul căruia vor urca pe scenă artişti consacraţi precum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea, precum şi dansatorii şi interpreţii Ansamblului Profesionist Crişana.

Tot vineri, 12 octombrie, de la ora 20, la Teatrul de Stat Regina Maria va avea loc un recital de pian şi vioară, susţinut de Alexandru Tomescu şi Mircea Sînziana cu o vioară Stradivarius. Preţul biletelor este de 10 lei, acestea fiind puse în vânzare începând de miercuri, 10 octombrie, la casieria Teatrului.