Postul va continua și de sărbătoarea Sfintelor Paște. Scumpirea alimentelor obligă bihorenii să își aleagă cumpărăturile cu grijă. 

„În două ore am «spart» bonuri alimentare de 500 lei fără să umplu jumătate de coș. Prețul făinii pentru prăjituri s-a dublat, de la 5 lei anul trecut, la 10 lei pe kilogram astăzi, zahărul s-a scumpit de la 2 lei la 6 lei pe kilogram, iar de carnea de miel nici nu m-am apropiat, că era peste 50 lei kilogramul”, spune o orădeancă. Revoltată de prețuri, femeia se pregătește pentru sărbători în condiții de austeritate...

Arde inflația!

Potrivit Institutului Național de Statistică, după o pauză în prima lună a anului, în februarie prețurile și-au reluat trendul ascendent. „Rata inflației a urcat la 15,5% pe an în februarie, de la 15,1% în ianuarie”, anunțau la jumătatea lunii martie economiștii Erste.

Inflația a fost stimulată de prețul alimentelor, cu o creștere medie de 22%. La aceiași bani, asta înseamnă că într-un singur an românii au pierdut un sfert din „farfurie”. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la zahăr (64%), unt (45%), cartofi (35%) și ouă (35%).

Săptămâna trecută, în piețele orădene prețul kilogramului de roșii ajunsese la 20 lei, de la circa 17 lei anul trecut, legătura de ceapă verde sau ridichi s-a dublat, de la un 1 la 2 lei și mai mult, ceapa „uscată” s-a scumpit de la 4-5 lei la 8-10 lei, iar prețul cartofilor a sărit de la circa 3 lei la 5 lei. 

Creșterile sunt, însă, abia la început. „Sămânța de mazăre s-a scumpit de la 27 lei la 46 lei, iar arpagicul de la 6 lei la 15 lei/kg. Automat, la recoltă, produsele vor fi mai scumpe”, avertizează legumicultorul Ovidiu Gros din Oncea.

Cu 15% mai mult 

Mai costisitoare ca oricând, masa de Paște se anunță mai scumpă cu 15% față de anul trecut. Creșterea prețurilor este limitată doar de sărăcia clienților. „Piața intră în contracție. Scumpirile, estimate la 20-30%, se vor opri la 15%, pentru că populația nu își mai permite”, apreciază directorul Asociației Firmelor Bihorene, Dan Octavian.

De altfel, produsele tradiționale ca ouăle și carnea de miel și-au atins deja pragul maxim. „Oul costă la fabrică 75-83 de bani. Raportat la prețul furajelor și al curentului, trebuia să fie mai mult, dar nu se poate. E aici Paștele catolic și n-avem nicio creștere a cererii”, spune Francisc Șimon (foto), proprietarul unei ferme cu 63.000 de găini din Cauaceu. 

Prețul oului este undeva la 0,85 lei în hypermarketurile orădene, în timp ce în piață, cele „de casă” costă 1-1,5 lei. „Oamenii cer 5-10 ouă și gata. De Paști, cine își permite fuge de acasă să scape de «stropitori», cine nu, își vopsește câteva de gust”, zice un comerciant.

„Tăierea” mieilor 

Săptămâna trecută, în marile magazine, care dictează prețurile, kilogramul de carne de miel era scos la vânzare cu prețuri între 50 și 60 lei. Carcasele nu fuseseră puse încă în vânzare, astfel că prețurile sunt necunoscute. 

Incertitudinea este și motivul pentru care ciobanii bihoreni renunță la ferme. „Prețurile la furaje sunt mari, subvenția e mică, oamenii nu mai stau la oi, iar de Paști împarți banii cu doctorul, cu piața, cu transportatorul și poate nu vinzi cât cheltui”, spune fermierul Samuel Haiaș (foto) din Șușturogiu, care și-a vândut toate oile în toamnă.

La fel a făcut și președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Animale Domestice și Păsări Bihor, Alexandru Oltean. „Întâi am vândut oile. Apoi, vacile le-am dat la abator, că nu le-a luat nimeni”, spune mâhnit. Scăderea efectivelor de miei nu avantajează însă nici producătorul, nici cumpărătorul. „Mieii se vor scumpi, dar nu cum se zice la televizor”, spune Oltean. 

„N-au oamenii bani”

Ciobanii bihoreni estimează de Paști prețuri de 20 lei pe kilogram de miel în viu și circa 50 lei în carcasă. „La cum s-au scumpit cerealele, medicamentele și curentul, prețul ar trebui să fie la 25 lei în viu și 60 lei sacrificat, cu 30% mai mare ca anul trecut, dar n-au oamenii bani”, zice președintele asociației Miorița bihoreană, Dumitru Bija.

Nici nu se gândește să vândă de Paști. „Cei 800 de miei o să îi dau, ca toată lumea, în toamnă cu TIR-ul, la arabi”. Calculul e simplu: „Un miel de 15 kilograme dat cu 20 lei în viu costă 300 lei, iar eu am cheltuit peste iarnă, doar cu el și cu maică-sa, peste 250 lei”.

Judecând după vorbele fermierilor, mieii bihoreni vor scăpa anul acesta de sacrificiul de Paști. Majoritatea ciobanilor sunt hotărâți să îi îngrașe, ca să îi vândă în toamnă la export. Pentru clienți care își permit prețuri mai mari, nu ca bihorenii care ies din post fără să își permită sărbători...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!