Podul Dragoş Vodă ar putea fi deschis circulaţiei încă din acest an. Construcţii Bihor va relua de săptămâna aceasta, la dispoziţia municipalităţii, construcţia podului care va lega cartierul Velenţa de zona de deal, oferind o alternativă la podul Dacia.

"Luni am dat ordinul de începere a lucrărilor. Firma Construcţii Bihor are la dispoziţia cinci zile să înceapă lucrul", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările rămase de executat, în valoare de 5,2 milioane lei, urmează să fie finalizate în şase luni. Construcţii Bihor a început construcţia podului în 2009 şi le-a oprit doi ani mai târziu pentru că beneficiarul nu i-a plătit lucrările. În acest interval constructorul a executat culeele şi pilele din beton armat pe ambele maluri, a montat structura metalică şi a ansamblat aparatele de reazem de pe culei şi pile.

Expertiza tehnică realizată anul trecut de firma Aquacons, la comanda Primăriei, a scos la iveală probleme la construcţia existentă, legate de ruginirea armăturilor şi a tablierului metalic. În plus, la deschiderea centrală podul prezintă o săgeată de 16 centimetri. Asta înseamnă că în partea dinspre luciul de apă acesta are o abatere în jos faţă de proiect, care va trebui corectată.

La finalizarea lucrărilor, noul pod va avea două benzi de circulaţie, pe o lungime de 81,4 metri liniari şi lăţime de 12,6 metri liniari, cu trotuare pe ambele părţi, cu lăţimea de 1,5 metri fiecare. Partea carosabilă se extinde pe o lăţime de 7,80 metri.

Municipalitatea a preluat podul Dragoş Vodă de la firma Macio în martie 2013, în baza contractului încheiat în 2009, ca urmare a faptului că investitorul a depăşit termenul de predare a lucrărilor stabilit pentru noiembrie 2011. Potrivit înţelegerii, italienii se obligau să realizeze podul în schimbul închirierii de la Primărie, pe 15 ani, a 6.900 mp de teren în zona străzii Făcliei pentru a pune în operă două proiecte europene în valoare de 8 milioane euro, cuprinzând facilităţi de cazare şi relaxare.