Calculele cele mai pesimiste estimau în urmă cu o lună şi jumătate la 3,5 milioane de euro suma pe care o vor avea de plătit bugetul local pentru închiderea proiectelor europene începute cu întârziere. Adevărul este că s-ar putea să fie dublu!

Consiliul Local şi-a asumat luni finalizarea din bugetul local, până la jumătatea anului 2016, a zece proiecte europene începute şi nefinalizate până la sfârşitul anului în curs. Lista proiectelor întârziate cuprinde proiecte precum: noul CET pe gaz, parcul acvatic Nymphaea, campusul şcolar, drumul expres, reabilitarea a cinci biserici orădene, precum şi a unor blocuri orădene.

Topul sumelor asumate de municipalitate este deschis de lucrările rămase de executat la CET-ul pe gaz (6,2 milioane lei) (foto), campusul şcolar (6 milioane lei), drumul expres (5,2 milioane lei), pasajul Vulturul Negru (2,4 milioane lei) şi parcul acvatic Nymphaea (1,9 milioane lei).

Cap la cap, cheltuiala totală asumată de municipalitate cu închiderea acestor proiecte în 2016 se ridică la nu mai puţin de 27,3 milioane lei, fără TVA, echivalentul a peste 6 milioane euro. De două ori mai mult decât cele mai pesimiste estimări făcute de municipalitate în urmă cu o lună şi jumătate!

Încă se lucrează!

Prelungirea lucrărilor la proiectele europene pentru anul viitor şi asumarea lor de către bugetul local a fost sancţionată rapid de grupul PSD din Consiliul Local. Asumarea acestor cheltuieli s-a făcut cu votul celor 19 de reprezentanţi ai PNL şi UDMR prezenţi în sală, în condiţiile în care grupul PSD s-a abţinut de la vot.

"Înţeleg că avem de finalizat zece proiecte. Aş vrea să ştiu cât este valoarea pe care trebuie să o asumăm din banii noştri proprii, inclusiv cu preţul renunţării la subvenţionarea energiei termice consumate de populaţie", a cerut consilierul local Adrian Stângă.

În replică, viceprimarul Mircea Mălan (foto) a spus că avansarea unei sume exacte este prematură. Potrivit edilului, sumele asumate de Consiliul Local reprezintă cea mai pesimistă previziune. "Este imposibil să avansăm în momentul de faţă o sumă exactă. După ce anul se va încheia vom constata ce s-a făcut în fiecare proiect în parte, la ce s-a renunţat, ce a mai rămas de făcut şi abia apoi vom putea trage linie", a declarat viceprimarul.

Mircea Mălan a arătat că sumele asumate de Consiliul Local reprezintă valoarea din fiecare proiect care nu a putut fi decontată până la 18 decembrie, în condiţiile în care lucrările şi decontările vor decurge în continuare până la 31 decembrie.

Vezi stadiul lucrărilor din Oradea, în videoclipul de mai jos!