V-aţi scos aviz de funcţionare a firmei de la Primărie? Ar fi bine să o faceţi pentru că în perioada următoare Poliţia Locală va face controale!

Municipalitatea îndeamnă agenţii economici orădeni să facă demersuri pentru obţinerea avizului de funcţionare conform HCL 10 din 2013. Potrivit evidenţelor Primăriei doar 500 din cele circa 9.000 de firme s-au arătat interesate să intre în legalitate. Pentru că procentual aceasta înseamnă că numai 5,5% din companii s-au interesat de obţinerea documentelor în perioada următoare Poliţia Locală va face controale în teren.

Agenţii vor verifica modul în care sunt respectate reglementările urbanistice, cele privind ordinea şi liniştea publică şi existenţa contractului încheiat cu operatorul de salubritate.

"Ideea nu este să dăm amenzi, ci să determinăm firmele orădene să îşi scoată aviz de funcţionare pentru a avea o bază de date cât mai exactă. Este important să ştim unde şi câte firme sunt, pentru a putea lua măsuri în favoarea lor", a spus Eduard Florea, şeful direcţiei economice din cadrul Primăriei.

Obligativitatea solicitării de către agenţii economici a unui aviz de funcţionare de la Primărie a fost introdusă la începutul anului 2013 şi vizează toate firmele, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi societăţile comerciale, altele decât restaurantele şi barurile.

Avizul de funcţionare se eliberează pentru fiecare punct de lucru al agentului economic, inclusiv pentru cele situate în incinta centrelor comerciale. Documentul se eliberează, dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, în cel mult 15 zile.

"Măsura instituirii acestui aviz de funcţionare este o garanţie că activitatea economică desfăşurată respectă condiţiile urbanistice, de ordine publică, de salubritate şi altele. La controalele făcute la mai multe puncte de lucru, s-au constatat modificări constructive ale clădirilor fără obţinerea unei autorizaţii de construcţii, lipsa contractelor de salubritate sau au fost înregistrate reclamaţii privind nerespectarea ordinei şi liniştii publice", a declarat Sorin Iacob, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice.

Taxa de eliberare a avizului de funcţionare este de 60 lei, iar taxa de viză anuală, care trebuie obţinută până la 31 martie, este de 30 lei. Deţinătorul avizului are obligaţia să afişeze la loc vizibil o copie a documentului pentru fiecare punct de lucru.