Firmele orădene riscă să îşi dea cu firma în cap. Inspectorii Compartimentului de Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale verifică legalitatea amplasării firmelor şi reclamelor de faţada clădirilor din municipiu sau în locuri special amenajate.

Conform Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii, amplasarea firmelor se poate face doar cu obţinerea în prealabil a autorizaţiei de construire. Achitarea taxei de publicitate nu exonerează proprietarul de obţinerea autorizaţiei.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, numărul firmelor amplasate pe faţadele clădirilor orădene este în continuă schimbare, urmând dinamica economică, dar procentul celor care au fost montate ilegal este relativ stabil. "În general peste 10% dintre firme sunt amplasate fără autorizaţia de construire prevăzută de lege", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Conform legii, lipsa autorizaţiei de construire la amplasarea firmei se sancţionează cu amenzi între 1.000 şi 100.000 lei. Numai anul trecut în Oradea au fost autorizate şi amplasate în municipiu 320 de reclame la sediul firmei.