Scumpul mai mult păgubeşte! Obsedată de reducerea cheltuielilor, municipalitatea a renunţat din 1 februarie la paznicii din parcuri, declanşând dezastrul. În Parcul Mihai Viteazul vandalii au distrus terenul de fotbal, în Parcul Padiş au spart coşurile de gunoi şi băncile, iar în Parcul Cetăţii au distrus corpurile de iluminat. Şi încă nici n-a venit bine primăvara...

Pe reducere!

La începutul anului, primarul Ilie Bolojan le-a cerut directorilor din subordine adoptarea unor măsuri pentru acoperirea găurii de circa 2 milioane euro provocată bugetului local prin majorarea cu 20% a salariilor bugetarilor, creşterea salariului minim la 1.450 lei, eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare şi a celor 102 taxe nefiscale.

Gândit pompieristic, programul a implicat, între altele, dublarea chiriilor pe locuinţele Primăriei, scumpirea taxelor de parcare şi a concesiunilor, în paralel cu diminuarea cheltuielilor inclusiv prin reduceri de personal. Paznicii parcurilor Liniştii, Salca, Brătianu, Ciuperca şi Padiş au fost primii puşi pe liber. Municipalitatea a redus 10 posturi de pază din contractul încheiat cu firma Rodac Security, păstrând agenţi doar la căminele, instituţiile şi parcările din subordine.

La mâna vandalilor

În mai puţin de o lună, parcurile s-au degradat considerabil. Situaţia Parcului Mihai Viteazul, amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig din Rogerius, este reprezentativă. "Vandalii au vopsit pereţii clădirilor, au spart uşa toaletei şi au rupt băncuţe. Când mai era acolo un paznic să-i atenţioneze se mai potoleau, acum nu mai este cine să-i ţină în frâu", spune Adriana Bonte, administratorul firmei Adenandra, care întreţine spaţiile verzi din parc. Angajaţii se gândesc cu groază la plantările de primăvară. "Cum o să plecăm de aici, cum o să plece şi puieţii", cobeşte un muncitor.

Situat în cel mai aglomerat cartier, parcul e frecventat zilnic de sute de orădeni. "Iarna mai e cumva, dar vara se adună peste peste o mie de oameni zilnic. Unii vin să joace cărţi, alţii îşi aduc copiii la joacă sau câinii la plimbare", povesteşte unul dintre foştii agenţi de pază. Tânărul avea destulă bătaie de cap. "Trebuia să fii tot timpul atent, să nu fure piesele fântânii arteziene, să nu distrugă sistemul de irigare, să nu-şi lase câinii pe iarbă, unde se plimbă copiii, să se închidă seara terenul de fotbal ca să poată dormi lumea. Numai eu ştiu cât am păzit brăduleţii să nu-i fure de Crăciun!", spune omul, convins că, lăsat fără pază, parcul se va distruge: "Până în vară nu va mai fi acolo nimic". Şi cam are dreptate...

Pregătiri de reparaţii

Mircea Stejărean, şeful Serviciilor Publice din Primăria OradeaLa câteva zile după concedierea paznicilor, terenul de fotbal a fost distrus. Vandalii au tăiat fâşii din covorul care îl acoperă, făcând suprafaţa impracticabilă. "Stăm şi ne uităm la el. Dacă joci pe aşa ceva rişti să-ţi rupi picioarele", spune un tânăr. Angajaţii municipalităţii evaluează reparaţiile la 10.000 euro. "Am putea încerca să înlocuim doar porţiunile tăiate, dar diferenţa de nivel între materialul nou şi cel deja tasat este de circa un centimetru, iar jucătorii s-ar putea împiedica", spune Mircea Stejărean (foto), şeful Serviciilor Publice.

Primăria a început inventarierea mobilierului distrus pentru a-l putea înlocui. O bancă nouă costă aproximativ 600 lei, un balansoar 1.400 lei, iar un tobogan poate ajunge şi la 1.800 lei. Asta fără a se mai pune la socoteală pagubele "colaterale". În lipsa paznicilor, toaleta din parc este deschisă doar între orele 8-15, când angajaţii Adenandra sunt la lucru, becurile de la terenurile de fotbal ard până dimineaţa, iar noaptea parcul se umple de găşti de tineri care  obligă trecătorii să ocolească zona. "Vin să bea şi să fumeze în aer liber. N-aş avea nimic cu ei, dar urlă, se urcă cu picioarele pe bănci şi aruncă chiştoacele pe jos. Ţi-e şi greaţă dimineaţa de ce găseşti aici", spune un orădean.

Distrugeri în lanţ

Situaţia e valabilă pentru toate parcurile abandonate de municipalitate. "Sunt mult mai multe coşuri de gunoi distruse şi mult mai multe mizerii. Conta mult şi paznicul ăla în uniformă. Atunci nu murdăreau chiar aşa", susţine Gheoghe Ruja, responsabil cu îngrijirea parcurilor aflate în administrarea RER Ecologic.

Vandalizările se ţin lanţ. După ce anul trecut doi tineri au distrus 20 de stâlpi pentru iluminat din Parcul Cetăţii, provocând o pagubă de 30.000 lei, luna trecută autori necunoscuţi au făcut praf alţi 5 stâlpişori. În Parcul Padiş, deşi situat într-o zonă liniştită, au început să fie rupte băncile, iar toaleta, amenajată inclusiv pentru persoane cu handicap, este ţinută tot timpul închisă. În Parcul Brătianu mizeriile reapar la doar câteva ore după trecerea personalului de salubritate, iar din copaci atârnă încălţăminte ca-n filmele cu intrigă de ghetou. Şi încă nici nu a venit căldura care scoate oamenii din case!

"Tot ieşim mai ieftin!"

Lucian Popa, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria OradeaÎn ciuda evidenţei, conducerea Primăriei susţine că reducerea pazei a fost o măsură corectă. "Costurile cu 10 posturi de pază se ridică la 1,1 milioane lei pe an. Şi dacă înlocuim integral toate materialele distruse, tot ieşim mai ieftin", susţine Lucian Popa (foto), directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar.

Camerele de luat vederi sunt ineficiente în parcuri, pentru că la înălţime sunt obturate de vegetaţie, iar la nivelul solului pot fi şi ele vandalizate. Rămas fără soluţii, directorul ia în calcul... lărgirea atribuţiunilor paznicilor de la cămine. "Vom gândi o variantă astfel încât în fiecare dimineaţă un paznic să treacă prin parc ca să deschidă terenurile de sport şi toaleta, iar seara să le închidă", spune Popa.

Corectă contabil, măsura nu ţine cont deloc, însă, de confortul orădenilor. Cei care ar sta pe o bancă fără să se teamă că se rupe cu ei, care şi-ar lăsa copiii pe iarbă fără grija că vor da peste mizerie de câini, care ar alerga după o minge fără să-şi rupă genunchii sau şi-ar dori să poată traversa un parc noaptea fără spaima că le-ar putea da cineva în cap. Iar asta nu se poate măsura în bani...


LINIŞTEA COSTĂ
Pază pe jumătate

Pentru a evita distrugerile şi a păstra liniştea în obiectivele proprii, municipalitea a încheiat în martie 2016 un contract cu firma Rodac Security, "paznicul" tradiţional al Primăriei. Conform contractului, paznicii erau obligaţi ca, la cererea beneficiarului, să preseze servicii suplimentare, de la îndrumarea cetăţenilor până la distribuirea de numere de ordine, şi trebuiau să acopere integral pagubele produse în perimetrul primit în pază.

Valabil până în martie 2019, contractul se reînnoieşte anual după necesităţile municipalităţii. Dacă anul trecut serviciile de pază au costat cam 2,8 milioane lei, pentru anul acesta suma a fost înjumătăţită. "Paza ne costa prea mult. În 3 ani aproape că se adună banii pentru construcţia unui pod", argumentează, în "stilul Bolojan", directorul Lucian Popa.