Afară! Pleacă! Astfel au scandat, duminică seară, cei aproximativ 50 de localnici din localitatea Uileacu de Munte, comuna Paleu, adunaţi în faţa casei parohiale reformate din sat.

Înarmaţi cu pancarte, oamenii cereau preotului reformat Orban Zoltan să-şi facă bagajele şi să plece din casa parohială pe care, spun ei, o ocupă abuziv.

Supărarea enoriaşilor reformaţi e întemeiată, ei susţinând că preotul a lăsat parohia fără proprietăţi, pe care le-a vândut fără drept.

"A vândut până şi grădinia bisericii şi cea a casei parohiale. A dat şi acoperişul de cupru de pe biserică, plătit şi pus de bunicii noştri, oamenii din sat", s-a plâns Sedevi Imre, unul dintre enoriaşi.

Preotul a şi fost suspendat din funcţie, anul trecut, de conducerea Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, slujbele religioase fiind oficiate de alţi preoţi din zonă. "Casa parohială am ridicat-o cu mâinile noastre, iar el o ocupă pe nedrept. Vrem să plece", a spus Sipos Mihaly, un alt localnic.

Paguba provocată de preot se ridică la peste 2,4 milioane de lei, motiv pentru care acesta a şi fost reclamat la poliţie.

"A vândut peste 26 de hectare de teren extravilan şi 2,5 hectare de teren intravilan. Au dispărut obiecte de cult, două tractoare, utilaje agricole, mese, scaune. Nici inventar nu putem face, pentru că nu ne pune la dispoziţie actele", explică Sipos.

Protestul a durat aproximativ două ore, însă nu a ajuns la urechile preotului care plecase din timp cu familia într-o vizită în alt sat. "Este o situaţie neplăcută. Sperăm să fie tras la răspundere cât de curând", a declarat primarul comunei Paleu, Somogyi Ludovic, şi el prezent la protest.