O răzbunare. Astfel descrie fosta primăriţă PDL a comunei Pietroasa, Saveta Oşvat, procesul care i-a fost declanşat în urmă cu câteva săptămâni de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

Acuzaţiile? Abuz în serviciu şi un "tun" de peste 30.000 euro în dauna bugetului local, realizat prin achiziţii de terenuri făcute de primăriţă de capul ei, fără vreo selecţie de oferte şi la preţuri supraevaluate. Beneficiarii, vânzătorii suprafeţelor, nu-s fitecine: doi consilieri locali şi soacra unui primar din zonă, acum mare deputat...

Avem o sală. Unde o punem?

Întreaga poveste se învârte în jurul sălii de sport din comuna Pietroasa, una dintre controversatele investiţii finanţate de către fostele guverne PDL, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii. În Pietroasa, sala a primit finanţare în 2009, iar autorizaţia de construcţie a fost emisă în toamna aceluiaşi an, pe 21 septembrie, având ca amplasament stabilit curtea şcolii din reşedinţa comunei, teren aflat în proprietatea administraţiei locale.

O lună mai târziu, primăriţa semna pentru transmiterea în folosinţa gratuită a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) a terenului în suprafaţă de 4.951 mp, "în vederea construirii sălii de sport". În mod ciudat, însă, în acelaşi timp, Saveta Oşvat a început demersuri pentru a achiziţiona terenuri, iar pe 9 noiembrie 2009 Consiliul Local era chemat să aprobe achiziţia unei suprafeţe, fix pentru acelaşi scop: construcţia sălii de sport.

"Ne-a spus că amplasamentul iniţial nu era bun. Ne-a zis că sunt doar 3.500 mp, adică mai puţin decât ar fi trebuit, şi, în plus, pentru o parte de teren era un proces cu Direcţia Silvică Oradea şi că nu vrea să piardă investiţia", povesteşte, acum, unul dintre consilierii comunei.

Eu vreau pământ!

Consilierii n-au stat să verifice informaţiile. Dacă ar fi făcut-o, ar fi observat că în actele transmise CNI amplasamentul propus avea aproape 5.000 mp. În plus, în scripte, proprietarul întregului teren era comuna, nu Direcţia Silvică, care, de altfel, pierduse deja procesul cu Primăria.

Ca urmare, când primăriţa i-a anunţat că a pus deja ochii pe un teren de 5.260 mp, situat la intrarea în satul reşedinţă de comună, consilierii au acceptat să demareze procedurile de achiziţie, constituind chiar şi o comisie care să negocieze preţul cu proprietarii. Însă primăriţa i-a anunţat că stabilise ea, cu de la sine putere, preţul pe care urma să îl plătească, 10 euro/mp, ba chiar şi sursa banilor: profitul obţinut de pe urma exploatărilor lemnoase din pădurile comunei.

Dezvăluirea a stârnit nemulţumirea unora dintre consilieri, care ştiau că în zona vizată de Oşvat preţul pământului era cu mult mai mic şi, în plus, parcelele în discuţie erau în extravilan, deci nu puteau fi folosite pentru construcţii. "Preţul de 2 euro/mp este mult mai real. În ţarină se vinde cu 1 euro", a remarcat consilierul Ioan Nastor, care abia ce cumpărase 35 ari de teren cu 5.000 lei, la nici 100 de metri de terenul râvnit de primăriţă. "Înseamnă că terenul meu valorează acum 35.000 euro", a mai declarat retoric Nastor, conform procesului verbal al şedinţei.

Şedinţa de duminică

Hotărârea a fost adoptată, totuşi, trei săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie 2009, într-o şedinţă convocată duminica după-amiaza! Imediat după obţinerea acordului aleşilor, primăriţa a încheiat contractele pentru cumpărarea terenurilor, fără să mimeze măcar respectarea procedurilor de achiziţie, adică să numească o comisie de achiziţie, să ceară un raport de evaluare şi oferte de la alţi vânzători.

În decembrie 2009, Oşvat a făcut demersurile la Bucureşti, cerând schimbarea amplasamentului sălii de sport pe terenul proaspăt cumpărat. Doar că şmecheriile s-au dovedit fără rost: pe 20 aprilie 2010 CNI a comunicat Primăriei Pietroasa declanşarea lucrărilor de construcţie pe primul amplasament, iar pe 7 iunie 2011 sala de sport a şi fost predată.

E abuz!

Procurorii din Beiuş au intrat pe fir abia în 2012, în timpul alegerilor locale care au condus la înlocuirea Savetei Oşvat din funcţie, când unul din adversarii politici ai primăriţei a povestit manevra unui poliţist de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, iar acesta a decis să se sesizeze din oficiu, pentru a vedea dacă informaţiile se confirmă.

Cercetările, însă, tărăgănate mai bine de doi ani, s-au limitat la chestiunile de suprafaţă. Anchetatorii au stabilit doar ce se vedea cu ochiul liber: că achiziţia s-a făcut pe lângă lege şi la un preţ de cel puţin două ori mai mare decât cel de pe piaţă, "fiind obţinut un avantaj patrimonial pentru vânzătorii terenului" şi implicit a adus "un prejudiciu comunei Pietroasa, în valoare de 31.560 euro", după cum se precizează în rechizitoriul prin care, pe 30 martie a.c., Saveta Oşvat a fost trimisă în judecată sub acuza de abuz în serviciu.

"Răzbunare"

Dacă fosta primăriţă a avut vreun "comision" de pe urma tranzacţiilor, procurorii Parchetului Beiuş n-au reuşit să stabilească. La fel cum nu au lămurit dacă vina ei nu e cumva împărţită cu cea a aleşilor comunei, care în 2009 şi-au dat acordul pentru achiziţie la preţul stabilit de ea, cu încălcarea legii. De altfel, Consiliul Local Pietroasa nici nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea pagubei stabilite de procurori, motivând că "proiectul de hotărâre iniţial în acest sens nu a fost adoptat, întrucât nu s-a întrunit cvorumul necesar".

BIHOREANUL a descoperit de ce nu aveau niciun interes. Fiindcă vânzătorii terenurilor sunt "colegi" de-ai lor: unul din ei, Floare Jude, este soacra actualului deputat PSD Gheorghe Bogdan, pe-atunci primar al comunei Drăgăneşti, iar ceilalţi doi erau foşti consilieri locali, Daniel Ilaş (PSD) şi Ioan Dreana-Boldica (PDL), activi în organizaţiile locale de partid.

Ce s-a întâmplat cu suprafaţa plătită la suprapreţ de Primărie? Cum era de aşteptat, nu a mai folosit la nimic, fiind năpădită de bălării. Cu toate acestea, Saveta Oşvat e convinsă şi azi că afacerea a fost bună, iar dosarul penal cu care s-a ales e doar o răzbunare a consătenilor, făcută cu mâna procurorilor. "Nu văd unde e abuzul. Dacă Primăria ar scoate terenurile la vânzare, ar avea cumpărători", susţine fosta primăriţă.

Atâta că ar face-o în pierdere, căci şi azi terenurile din Pietroasa se vând mult mai ieftin, cu până la 5 euro/mp. Poate tocmai pentru că nu sunt plătite din bani publici unor VIP-uri locale.


SAVETA, VEDETA
Primăriţa apelor

Controversata primăriţă a comunei Pietroasa, Saveta Oşvat, a ajuns vedetă în 2009, când BIHOREANUL a dat în vileag faptul că a deviat cursul natural al pârâului Valea Bulbucii din Boga, lăsând fără alimentare cu apă 14 pensiuni şi gospodării din zonă doar ca să aibă debit şi presiune la robinetele din propria pensiune (foto).

După apariţia articolului, prin intervenţia Direcţiei Ape Crişuri şi a Administraţiei Parcului Natural Munţii Apuseni, Saveta Oşvat a fost obligată să desfiinţeze captarea ilegală.