Visteria municipalităţii orădene încasează tot mai puţini bani, pe fondul crizei economice. Primarul Ilie Bolojan a anunţat luni, în încheierea şedinţei extraordinare de Consiliu Local, că va cere în zilele următoare întrunirea Comisiei de buget pentru a stabili măsurile care trebuie luate pentru echilibrarea bugetului oraşului. „Întâlnirea va avea loc pentru a analiza impactul pe care îl vor avea reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor la stat asupra bugetului local", a spus Bolojan.

10% mai puţin

Conform statisticilor municipalităţii, bugetul local încasează anual circa 25 milioane de euro din cota parte ce îi revine din impozitul pe venit global plătit de angajatorii care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului. Pentru că topul celor mai mari contribuabili la bugetul local este deschis de firme de stat, e de aşteptat o reducere drastică a veniturilor Primărei. „La ora aceasta estimăm o scădere cu 10% a veniturilor la buget pe următoarele şase luni", a declarat Bolojan.

Primarul aşteaptă de la membrii Comisiei de buget sugestii pentru compensarea reducerii veniturilor prin diminuarea cheltuielilor aparatului birocratic, astfel încât investiţiile municipalităţii să nu fie afectate.

Cu unanimitate

Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat luni, în circa 20 de minute, tot atâtea puncte de pe ordinea de zi, adoptate majoritatea cu unanimitate de voturi. Aleşii orădenilor au hotărât printre altele trecerea în subordinea municipalităţii a spitalelor Clinic Municipal „Gavril Curteanu", de Obstretică şi Ginecologie, de Neurologie şi Psihiatrie şi de Pneumoftiziologie începând cu data de 1 iulie, contractarea de către Electrocentrale a unui credit de 12,5 milioane de lei pentru achiziţionarea de păcură şi extinderea cu 51 de kilometri a reţelei aeriene de iluminat public, respectiv cu 69 de kilometri a celei subterane.

Consiliul Local a mai aprobat, tot fără comentarii, indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reconstruire a podului peste Peţa de la intrarea la piaţa de vechituri dinspre strada Traian Blajovici. Investiţia, care urmează a fi suportată integral din bugetul local, este estimată la 398.000 de lei, iar lucrările vor dura trei luni.