Angajaţii firmei Hanil din Cauaceu, comuna Biharia, au refuzat joi dimineaţă să intre la muncă. Cei peste 560 de angajaţi ai societăţii s-au adunat în curtea fabricii de componente electronice şi au blocat în semn de protest accesul şi ieşirea din unitate.

"Oamenii au fost anunţaţi miercuri după amiază că din 22 iunie vor fi trimişi în concediu fără salariu şi s-au speriat că vor rămâne fără locuri de muncă", au declarat pentru BIHOREANUL surse din cadrul societăţii.

Speriaţi că angajatorii ar putea livra produsele finite lucrate în ultimele zile după care ar închide unitatea fără să le plătească salarile, angajaţii au refuzat joi dimineaţă să mai intre la muncă şi au împiedicat plecarea camioanelor încărcate şi intrarea altora la rampă.

Verificări în teren...

La sesizarea angajaţilor, joi dimineaţă o echipă formată din specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a descins la fabrica de la Cauaceu.

Inspectorii au găsit reprezentanţii firmei şi angajaţii în plin conflict, primii acuzând salariaţii că în după amiaza zilei de miercuri au ieşit fără aprobare cu o jumătate de oră mai repede de la lucru, iar cei din urmă afirmând că, de fapt, au fost trimişi acasă pentru că nu mai aveau de lucru. "Echipa care a ieşit în teren s-a limitat la verificarea actelor, fără să se implice într-o formă sau alta în acest conflict", a declarat Nicolae Hoduţ, directorul ITM Bihor.

Controlul a scos însă la iveală faptul că firma Hanil nu avea încheiat, conform legii, contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, fapt pentru care acesta s-a încheiat pe loc între reprezentanţii angajatorului şi cei ai salariaţilor.

"Contractul colectiv a şi fost înregistrat în cursul zilei de astăzi. Astfel, dacă se întâmplă ceva cu firma şi vor avea loc concedieri colective, angajaţii vor putea beneficia de toate drepturile conferite de lege şi de un salariu compensatoriu", a spus Hoduţ.

Pregătiri de şomaj

Angajaţii sunt convinşi că firma îşi va închide porţile începând din această lună, fapt pentru care au şi refuzat să plece acasă, unii plănuind să rămână peste noapte la fabrică. Sursele BIHOREANULUI afirmă că oamenii se tem că Hanil nu va mai trimite de vineri dimineaţă autobuzele după ei în comunele din care fac naveta, aşa că parte din ei au şi rămas acolo.

Conform înţelegerii cu administraţia, pe data de 15, în ziua de salariu, angajaţii îşi vor primi integral salariile pe luna iunie, urmând ca de luni să fie trimişi pentru două săptămâni în concediu de odihnă.

În cazul în care ulterior se vor face concedieri muncitorii sunt asiguraţi prin contractul colectiv de muncă de încasarea unui salariu compensatoriu care să le asigure subzistenţa până la intrarea în şomaj sau găsirea unui alt loc de muncă.

Facilităţi date "degeaba"...

Firma Hanil este unul dintre subcontractorii Samsung, pentru care livrează componente electronice şi monitoare de calculator. Începând din 2007, Hanil a funcţionat într-o hală închiriată în Palota. Înaintea alegerilor din 2008, compania a demarat negocieri cu Primăria Oradea pentru achiziţionarea de teren la un preţ preferenţial de numai 3 euro pe metrul pătrat pentru construirea unor spaţii de producţie.

Pentru că afacerea a căzut, Hanil a mai purtat negocieri cu administraţiile locale din Sântandrei, Mădăras şi Biharia. Aceasta din urmă a fost, de altfel, singura care a acceptat condiţiile investitorilor, deşi preţul oferit pe metrul pătrat de teren a fost de zece ori mai mic decât cel al pieţei.

Firma s-a mutat în 2009 în Biharia, şi, conform declaraţiilor conducerii de la acea vreme, intenţiona să îşi extindă producţia şi să îşi crească numărul de angajaţi de la 500 la circa 2.000. Hanil a intrat în dificultăţi financiare ca urmare a pierderii unor clienţi importanţi, pe fondul crizei economice şi a acumulării de datorii către furnizori.