Comuna Biharia a ieşit din proiectul Aparegio renunţând în ultima clipă la finanţări europene de circa 5,8 milioane euro pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. "Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută cu unanimitate de voturi retragerea din acest proiect. Vocea poporului ne-a cerut acest lucru. Circa 800 de oameni au semnat că nu vor canalizare", a declarat marţi pentru BIHOREANUL, Nagy Gizela, primarul comunei Biharia.

Locuitorii comunei Biharia s-au revoltat la mijlocul lunii decembrie, când au primit prin poştă primele facturi pentru apă trimise de Compania de Apă Oradea (CAO), operatorul regional care a preluat începând cu 1 octombrie reţelele de utilităţi ale comunei. Sătenii au avut surpriza să constate că preţul metrului cub de apă a fost majorat de la 1,1 lei la 3,17 lei şi urmează să crească la 3,31 de la 1 ianuarie 2011. Mai mult, consumul de apă a fost facturat în pauşal pe ultimele două luni, oamenii având de plătit, ca niciodată, facturi de apă de peste 100 lei.

Poziţia locuitorilor comunei l-a luat prin surprindere pe primarul Oradiei Ilie Bolojan, promotorul proiectului Aparegio. "Au mai fost două localităţi care au ieşit din proiect. Nucet şi Vaşcău au părăsit Aparegio pentru că nu se aflau în primul val de finanţare a lucrărilor, dar să fii în primul val şi să părăseşti proiectul, tocmai când urmează să primeşi 5,8 milioane euro pentru refacerea şi extinderea reţelelor, mi se pare discutabil", a declarat Bolojan.

Primarul de Oradea nu exclude faptul ca locuitorii comunei Biharia să se răzgândească cu privire la ieşirea din asociere văzând finanţările pe care le pierde localitatea. "Deocamdată nu am primit nicio înştiinţare oficială, aşa că sunt încă şanse de remediere a situaţiei", a spus Bolojan.

Primarul a afirmat că retragerea comunei din asociere nu periclitează cu nimic proiectul de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în valoare de 83 milioane euro, finanţat din fonduri europene. "Proiectul a primit săptămâna trecută undă verde de la minister după ce a fost verificat de reprezentanţii Comunităţii Europene şi este doar o chestiune de o lună de zile ca să se semneze contractul de finanţare", a declarat edilul.

Ilie Bolojan a luat apărarea CAO în disputa cu locuitorii comunei Biharia. "Dacă e vorba de un operator regional atunci e limpede că tariful este unitar. Nu poţi avea un preţ al apei la Oradea, altul la Sântandrei şi altul la Biharia. Nu ar fi corect!", a spus Bolojan, adăugând că localnicii sunt singurii vinovaţi pentru faptul că apa consumată le-a fost facturată în sistem pauşal. "Dacă oamenii nu i-au lăsat pe angajaţii CAO să citească contoarele, ce putea face compania mai mult? A facturat pauşal! La fel se întâmplă şi atunci când proprietarul casei nu este acasă pentru citirea contorului. Se taxează un consum mediu după care, în luna următoare, se face regularizarea", a declarat primarul.

Proiectul Aparegio prevede extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bihor, prin transfomarea CAO în operator regional şi este evaluat la 83 milioane euro. Din aceste fonduri 74 milioane euro o reprezintă finanţările europene iar diferenţa este acoperită din fonduri guvernamentale şi contribuţia autorităţilor locale.

Deşi iniţial exista zvonul că şi comuna Sântandrei ar dori să renunţe la proiectul Aparegio, primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, a negat. "Nu este adevărat că Sântandreiul ar dori să iasă din Aparegio. Ar fi şi păcat să ieşim din asociere acum că suntem aproape de final", a spus Mărcuş.

În prima etapă de implementare a proiectului care urmează să se desfăşoare în perioada 2009 - 2013, au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Acum că Biharia s-a retras, cele 5,8 milioane de fonduri destinate pentru extinderea şi refacerea reţelelor din această localitate se vor pierde.