Consilierii locali au hotărât marţi, în mod surprinzător, ca în Piaţa Ferdinand să fie amplasată stratuia Reginei Maria, concepţie a sculptorului Dumitru Paina, deşi la concursul de idei organizat în luna septembrie de municipalitate lucrarea a obţinut doar locul doi. Hotărârea a fost luată după dezbateri aprinse, în urma cărora preşedintele de şedinţă, Florica Cherecheş, a fost nevoit să le dea consilierilor o pauză de consultări.

Dezbaterile au pornit de la faptul că la concursul de idei câştigat de scuptorul Ioan Mihele trei din cele şapte lucrări au obţinut 70 de puncte. Creaţiile au putut fi departajate abia în urma unui interviu pe tema ideilor lucrărilor cu artiştii Ioan Mihele, care a ocupat în final locul întâi, Dumitru Paina, locul doi, şi Marius Vesa, locul trei.

Frica de proces

Discuţiile din Consiliul Local au fost declanşate luni după amiază de consilierul PSD Bogdan Hossu, care a atras atenţia asupra faptului că, deşi punctajul maxim a fost atins de trei lucrări, Consiliul Local este chemat prin proiectul de hotărâre să aleagă doar între două. "De ce trebuie să alegem doar între două lucrări dacă toate trei au luat 70 de puncte?", a întrebat Hossu.

Consilierul a spus că în condiţiile în care juriul a declarat deja un câştigător, este riscant ca aleşii să decidă altfel. "În regulamentul de organizare al concursului se prevede faptul că ocupantul locului întâi se va prezenta cât mai curând la semnarea contractului în vederea punerii în operă a lucrării. Oare nu ne expunem unui proces?", a întrebat Hossu.

"Să ne lămurească Primăria!"

La cererea aleşilor, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef al oraşului, a încercat să lămurească situaţia. "Într-adevăr, toate cele trei lucrări au 70 de puncte, dar când au fost expuse, publicul s-a exprimat şi au ieşit în top primele două", a spus Lipoveanu.

Directoarea a dat de înţeles că municipalitatea nu mai are nicio obligaţie faţă de câştigător de vreme ce l-a recompensat deja cu 2.000 de euro. "În urma câştigării concursului, domnul Ioan Mihele a fost recompensat cu premiul întâi, dar asta nu înseamnă că statuia va fi şi amplasată în Piaţa Ferdinand", a spus Lipoveanu.

În discuţiile care au urmat, consilierii au ajuns inclusiv să ceară reprezentanţilor municipalităţii să le recomande cum să voteze. "Degeaba tot ziceţi aici că varianta întâi sau varianta a doua, pentru că nu ştim pe care să o votăm, să ne sfătuiască şi pe noi corpul tehnic al Primăriei", a cerut franc consilierul PDL Vasile Petruţ.

Pauză pentru ... dezbateri

Pentru că discuţiile riscau să degenereze, preşedintele de şedinţă, Florica Cherecheş, a pus capăt dezbaterilor, oferindu-le aleşilor o pauză de cinci minute. "Grupurile de consilieri să se retragă pentru consultări, să hotărască pe ce variantă merg", a spus Cherecheş.

Dezbaterile au continuat şi mai aprins, pe holul Primăriei, unde erau expuse proiectele celor două statui. "Nu, zău, asta este cea mai mare problemă a oraşului?!", a spus ironic viceprimarul Gheorghe Carp.

Mai pragmatic, liberalul Dan Octavian a încercat, şi chiar a reuşit, să îşi convingă colegii din PSD şi PDL asupra faptului că alegerea lucrării de pe locul doi nu va avea consecinţe juridice. Consilierul şi-a continuat pledoaria inclusiv la reluarea lucrărilor. "Domnilor, la finalul concursului toate cele trei lucrări au devenit proprietatea intelectuală a municipiului Oradea prin urmare nu riscăm niciun proces. Noi hotărâm pe care din cele trei variante mergem. Mie, personal, îmi place varianta a doua, cu sulul", a indicat Dan Octavian proiectul sculptorului Dumitru Paina, în hohotele de râs ale consilierilor. "Păi, acuma ne-a influenţat domnul Dan Octavian...", a replicat Vasile Petruţ.

"Regina cu floare" contra "regina cu sul"

Pentru că aleşii riscau să confunde cele două lucrări între ele, Florica Cherecheş i-a îndrumat pe consilieri ca pe copiii de grădiniţă, la alegerea proiectului de statuie care va fi amplasat în Piaţa Ferdinand. "Supun la vot prima variantă, a domnului Ioan Mihele, cea cu floarea", a spus Cherecheş.

La fel, după ce lucrarea care a câştigat concursului a adunat 23 de voturi împotrivă, a fost supusă la vot cea care a ocupat locul doi. "Acum supun la vot varianta a doua, a domnului Dumitru Paina, cea cu sulul", a spus Cherecheş.

Proiectul statuii aparţinând sculptorului Dumitru Paina a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Conform hotărârii Consiliului Local, turnarea în bronz a lucrării şi realizarea soclului vor trebui finalizate până la 1 mai 2012. Inaugurarea statuii va avea loc pe 23 mai 2012, la împlinirea a 93 de ani de la vizita familiei regale în Oradea în anul 1919.