Povestea a început în jurul orei 2, în cafeneaua Kado de pe Vasile Alecsandri, unde Andrei Bara, 25 ani, patronul unei fabrici de geamuri termopan, fiu al nu mai puţin cunoscutului om de afaceri Octavian Bara, patronul companiei Auto Bara, se afla la o masă împreună cu un grup de prieteni.

Cum localul era plin, Bara s-a ridicat pentru a face o comandă la bar. În drum spre chelneriţă, însă, a fost bruscat şi împins la o parte de notarul Laurenţiu Tomulescu, fiul controversatului ex-director tehnic al Companiei de Apă, Constantin Tomulescu. Iritat, Bara l-a întrebat care este problema, dar notarul nu i-a răspuns, continuându-şi drumul spre masa proprie.

După nici 20 de minute, însă, Andrei Bara s-a trezit cu un pahar în cap. "Tomulescu a venit la masa lui Andrei, l-a lovit cu un pahar în cap şi a fugit", a povestit BIHOREANULUI avocatul tânărului, Bogdan Meşter.

"Urcă-te peste mine, dacă eşti şeful Poliţiei"

Imediat după incident, prietenii lui Andrei l-au sunat pe vărul acestuia, Sebastian Ivan, să vină să-l însoţească la spital, deoarece fruntea acestuia era plină de sânge iar cioburile i-au provocat răni adânci. Ivan nu a apucat, însă, să-şi ia vărul din local. Înainte să urce pe trotuarul din faţa Kado a fost lovit uşor la picior de bara unui Volkswagen Passat care tocmai parca.

Gheorghe Lenghel.jpgLa volanul maşinii era nimeni altul decât şeful Poliţiei municipiului, comisarul şef Ioan Lenghel (foto), venit la faţa locului să vadă ce se întâmplă. "Ce faci, nu vezi pe unde mergi?", i-a spus Ivan şoferului. Lebghel a coborât de la volan şi i-a cerut tânărului să-şi măsoare cuvintele, pentru că vorbeşte cu şeful Poliţiei. "Păi, dacă eşti şeful Poliţiei atunci urcă-te peste mine, că tu poţi, nu?!", a replicat Ivan.

Obrăznicia l-a iritat pe Lenghel, care le-a cerut poliţiştilor, sosiţi între timp la faţa locului pentru a aplana conflictul creat în cafenea de notarul bătăuş, să-l ia pe Ivan şi să-l ducă imediat la sediul Poliţiei municipiului.

După ce poliţiştii i-au întocmit procesul verbal de sancţionare cu 500 lei pentru "tulburarea ordinii şi liniştii publice", Ivan s-a întors la bar, însă poliţiştii nu l-au mai lăsat să se apropie de "locul faptei", motiv pentru care, ieşit din pepeni şi s-a răzbunat pe o maşină de pe stradă, căreia i-a spart oglinda. Urmarea a fost o nouă vizită la sediul Poliţiei municipiului, de astă dată nu lipsită de peripeţii.

Intrare cu forţa în sediul Poliţiei

Bogdan Mester.jpgTrezit din somn de prietenii lui Ivan, avocatul acestuia, Bogdan Meşter (foto), a venit urgent la sediul Poliţiei. "Eu am primit un telefon în jurul orei 3 dimineaţa, să vin la Poliţie că pe un alt client al meu l-au ridicat mascaţii. M-am dus la ofiţerul de serviciu, m-am prezentat, l-am rugat să-mi spună unde e Seba, ca să mă duc să văd ce s-a întâmplat. Era şi un mascat pe coridor. Amândoi mi-au cerut delegaţia, o chestiune ciudată pentru că eu trebuie să depun delegaţia eventual la poliţistul care efectuează cercetările, nu la poarta instituţiei şi în niciun caz la mascat", a declarat avocatul.

În timpul discuţiilor contradictorii, Meşter a auzit strigătele de ajutor ale lui Sebastian Ivan, venind dintr-un birou aflat la parterul Poliţiei, la doar câţiva metri de intrare. "Striga la cineva să nu mai dea în el. Atunci m-am strecurat pe lângă mascat şi am luat-o la fugă spre locul de unde veneau strigătele. Eu până acum nu am văzut vreun poliţist lovind pe cineva. Nu am auzit decât din gura clienţilor mei că au fost bătuţi. Ei bine, acum am văzut cu ochii mei", susţine Meşter.

Bătaie de la un ceas

sebastian ivan.jpgGălăgia se auzea din sala de şedinţe a Poliţiei Oradea. Când avocatul a ajuns acolo, în sală se aflau trei mascaţi, cu cagulele trase pe faţă, iar Sebastian Ivan (foto) era lovit cu pumnii şi picioarele în ficat şi aruncat de la un colţ în altul. Mascaţii s-au oprit doar în momentul în care l-au văzut pe Meşter, care a început să strige la ei.

"Am văzut cu ochii mei cum fac şi cu câtă sete lovesc omul. Au rămas blocaţi, nu se aşteptau să intre cineva peste ei. I-am întrebat ce au cu el, asta-i procedura legală pe care o aplică faţă de un om adus la Poliţie? Unul m-a prins de mână şi m-a tras de acolo, că nu am voie să stau. Este o prostie, fiindcă, fiind clientul meu, eu am dreptul să-l asist", s-a revoltat avocatul. Mascaţii nu l-au lăsat, însă. A trebuit să aştepte sosirea poliţiştilor plecaţi la Kado, care i-au cerut să urce împreună cu Ivan într-un alt birou, pentru a da declaraţii.

"I-am întrebat dacă Ivan este reţinut cumva, ori acuzat de ceva. Mi-au spus că nu. Atunci le-am spus că nu dă nicio declaraţie şi am plecat", povesteşte Meşter. Ulterior, avocatul a aflat şi ce i-a enervat pe oamenii legii. În momentul în care l-au încătuşat pe Ivan, acesta le-a reproşat că i-au spart ceasul ce valora peste 1.000 de euro. "Le-a cerut să aibă grijă, că e scump iar poliţiştii au făcut exact pe dos. I-au aruncat cătuşele peste încheieturi, spărgându-i ceasul. Nu exclud că le-a spus ceva, dar oricine s-ar fi enervat", spune avocatul.

Mascaţi şi notar reclamaţi

Revoltat de comportamentul poliţiştilor în acest caz, Meşter a renunţat să-l reprezinte pe tânărul bătut, pentru a-i putea fi martor, deoarece Ivan intenţionează să depună plângere penală împotriva oamenilor legii, sub acuzaţia de purtare abuzivă. "Şi la detectorul de minciuni, mă duc, dacă e cazul", spune avocatul.

Potrivit certificatului medico-legal, tânărul  are numeroase vânătăi la nivelul capului, gâtului, corpului, a braţelor şi picioarelor, "leziuni postraumatice produse prin lovire cu corp dur, comprimare cu mâna şi zgâriere cu unghiile care necesită 4-5 zile de îngrijiri medicale".

Laurentiu Tomulescu.jpgChestionaţi pe tema scandalului, reprezentanţii Poliţiei Bihor au negat că tânărul ar fi fost agresat în sediul Poliţiei Oradea. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie, inspectorul principal Alina Dinu susţine că, dacă se simte lezat în drepturi, Ivan poate să se adreseze Parchetului."Are la dispoziţie calea legală de a se adresa cu plângere la Parchet".

Pe de altă parte, cel de-al doilea client al său, Andrei Bara, tânărul agresat de notarul Laurenţiu Tomulescu (foto), s-a ales cu mai multe cusături pe frunte şi 10 zile de îngrijiri medicale, urmând să depună plângere penală împotriva acestuia pentru ultraj contra bunelor moravuri şi lovire, dar şi o reclamaţie la Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

"Potrivit Legii notarilor publici, notarii care au un comportament ce aduce atingere onoarei sau probităţii profesionale pot fi sancţionaţi şi pe linie disciplinară. Vom solicita sancţionarea lui", a mai spus avocatul Bogdan Meşter.