Sfântul Nicolae a venit la Bratca cu un sac de nuieluşe. Credincioşii ortodocşi au blocat joi biserica din localitate pentru a împiedica numirea unui preot nou. Adunaţi în faţa lăcaşului de cult, sătenii s-au opus intrării în biserică a unei delegaţii de feţe bisericeşti condusă de protopopul Dorel Rusu pentru a instalarea preotului Radu Marian.

Doctorand în teologie, Radu Marian a fost declarat câştigător al concursului organizat de Episcopia Ortodoxă a Bihorului şi Oradiei pentru ocuparea postului vacantat în luna noiembrie în urma încetării din viaţă a preotului paroh Liviu Pop.

Sătenii se opun numirii unui preot străin de sat şi îşi doresc ca biserica să fie preluată de Ionuţ Pop, fiul mai mare al fostului paroh. Părintele Liviu a slujit în Bratca vreme de 33 de ani vreme în care, împreună cu credincioşii, a refăcut biserica din temelii şi a ridicat o casă parohială.

Fiul său Ionuţ este absolvent de Teologie, este angajat de ani de zile ca şi cântăreţ în strană în biserica satului şi este căsătorit, astfel încât, cu bunăvoinţa Prea Sfinţitului Sofronie, ar putea fi numit preot în sat.

Pe cuvânt de episcop

Oamenii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât, pe 17 noiembrie, în cadrul slujbei de înmormântare a preotului paroh Liviu Pop, la care au participat circa 1.700 de credincioşi şi peste 70 de feţe bisericeşti, episcopul ortodox a promis că în locul acestuia va fi numit fiul său, Ionuţ Pop.

"Prea Sfinţitul a spus că după o perioadă de 40 de zile de la înmorântarea părintelui Liviu îl va numi aici pe fiul său Ionuţ. Noi l-am crezut şi am aşteptat să se întâmple aşa pentru ca la două sau trei săptămâni să aflăm că se organizează concurs pe post după care vin să ne pună alt preot", a declarat un credincios pentru BIHOREANUL.

Conflictul continuă

Localnicii nu s-au lăsat impresionaţi nici de insistenţele delegaţiei conduse de protopopul Dorel Rusu nici de prezenţa organelor de ordine care au încercat să medieze conflictul. Aceştia au agitat pancarde cu mesajul "Îl vrem preotul pe Ionuţ" şi "Ne-aţi minţit!", cu trimitere la promisiunea încălcată de Prea Sfinţitul Sofronie şi au adunat peste 700 de semnături în favoarea tânărului Ionuţ Pop.

Tentativa de joi, de instalare a unui preot străin de sat, este cea de-a doua eşuată în ultima săptămână. Duminica trecută, o delegaţie similară a încercat să intre în biserică pentru a inslata noul preot încă din primele ore ale dimineţii dar a fost oprită de săteni. Oamenii se tem că Episcopia Ortodoxă va încerca din nou să îşi impună favoritul în timpul slujbei de duminică.