Organizatorul concursului de muzică Eurovision, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, a transmis, printr-un comunicat de presă, că juriul din România, dar şi din alte câteva ţări, a fost descalificat în marea finală a competiţiei.

"Tipare de vot neconforme"

Concret este vorba de juriile din Azerbaijan, din Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino.

"În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări", se arată în comunicatul EBU, a scris duminică dimineața site-ul Escxtra.com, o publicaţie specializată în Eurovision. 

Cu alte cuvinte EBU suspectează că juriul din cele şase ţări a manipulat votul la concursul Eurovision și ca atare a schimbat notele. 

"Pentru a respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un istoric de vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către Monitorul Independent de Votare", se mai arată în informarea transmisă de organizatorul Eurovision. 

Sâmbătă seară, în timpul marii finale, din România, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional. Punctajul acordat de România nu a putut fi aflat însă în direct, coordonatorul concursului Eurovision, Martin Osterdahl, spunând că sunt probleme tehnice.

Osterdahl a spus apoi că cele 12 puncte sunt acordate de România Ucrainei. Tot el a anunţat şi punctajul maxim în locul juriului din Georgia şi Azerbaijan.

Vezi acordarea punctajelor din partea juriului din România (3:28:12):

12 puncte pentru Moldova

TVR a transmis ulterior, printr-un comunicat de presă, că postul de televiziune "şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului", au transmis ei.

Reprezentanţii TVR au mai scris că au fost surprinşi să afle că rezultatul votului juriului din România nu a fost luat în calcul şi că organizatorii Eurovision au transmis un alt set de punctaje din partea ţării. "Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", au mai scris aceştia.

TVR susține şi că juraţii din România au votat în prezenţa unui notar şi au respectat regulamentul impus de organizatori. În plus, ei nu au fost anunţaţi deloc de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României.

"Regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator", se mai arată în comunicat.

De altfel, Eda Marcus a publicat luni dimineaţa, pe contul său de Instagram, reacţia pe care a avut-o atunci când trebuia să intre în direct la Eurovision. În imagini se vede cum aceasta este surprinsă de faptul că nu a intrat în direct şi că în locul său vorbeşte Martin Osterdahl.

 "Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision din motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi când nu am fi existat", a scris Eda Marcus.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eda Marcus (@eda_marcus)

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!