Pacienții cu afecțiuni dentare și stomatologii îndreptățiți să îi trateze sunt miza unui conflict declanșat de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi, după ce aceasta a luat decizii menite să restrângă activitatea dentiștilor și implicit să scumpească serviciile.

Scandalul, în care sunt implicați și medici din Oradea, a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, după ce aceștia au cerut ajutorul Prefecturii Bihor.

Cu jalba la prefect

Un grup de șase medici stomatologi din Oradea, în frunte cu președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, conf. univ. dr. Liana Todor, s-au plâns Prefecturii Bihor de ceea ce ei afirmă că sunt abuzuri ale conducerii naționale a breslei, în contextul viitoarelor alegeri pentru un nou Consiliu Național al CMSR, programate să aibă loc la 11 noiembrie.

Concret, medicii i-au cerut prefectului Dumitru Țiplea, atât printr-o petiție înregistrată luna trecută, cât și în cadrul unei audiențe, să sesizeze conducerea Ministerului Sănătății cu privire la faptul că alegerile de luna viitoare nu vor fi corecte, deoarece actuala conducere a Consiliului Național nu va permite prezența la scrutin a unor observatori și a presei, iar asta pentru a-și asigura propria realegere.

„În luna septembrie, în București a avut loc inclusiv un protest al medicilor stomatologi din cauză că Regulamentul electoral nu prevede posibilitatea participării la alegeri a observatorilor și a reprezentanților presei”, a declarat BIHOREANULUI președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, conf. univ. dr. Liana Todor.

Reprezentanții medicilor stomatologi i-au cerut prefectului Dumitru Țiplea să sesizeze Ministerul Sănătății, pentru ca acesta să ia măsuri de asigurare a unor alegeri corecte pentru desemnarea viitoarei conduceri a Consiliului Național al Medicilor Stomatologi.

Miza: concurența marilor clinici

Neobișnuitul demers al stomatologilor bihoreni, primul de acest fel în ultimele trei decenii, survine după ce în această vară au avut loc proteste și împotriva unor reglementări ale actualei conduceri a CMSR care ar fi îngrădit dreptul de liberă practică al stomatologilor, cu efecte asupra pacienților.

Concret, în luna mai, CMSR a adoptat două decizii prin care se restrângea dreptul de liberă practică al medicilor stomatologi, astfel încât numeroase proceduri și intervenții puteau fi făcute doar cu condiția să aibă mai multe supraspecializări. „Era afectat dreptul de liberă practică în conformitate cu competențele dobândite în timpul studiilor universitare și atestate ca atare prin diplomele eliberate de facultăți, de pildă nu orice medic ar fi avut dreptul să facă detartraje sau sigilări de dinți”, a spus BIHOREANULUI președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, dr. Liana Todor.

Măsura, au acuzat stomatologii, ar fi restrâns activitatea stomatologilor din cabinetele individuale și din clinicile cu puțini angajați, și le-ar fi favorizat pe cele mari, unde medicii se pot supraspecializa mai ușor din simplul fapt că sunt mai mulți. În luna iunie, stomatologii au protestat împotriva reglementărilor, iar conducerea CMSR a fost forțată să-și abroge propriile decizii.

CMSR: a votat și ea

După petiția înaintată de reprezentanții stomatologilor din județ, Prefectura Bihor a cerut Ministerului Sănătății să intervină în conflict, astfel încât la alegerile din noiembrie să fie asigurată corectitudinea procesului electoral.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a trimis un răspuns Prefecturii Bihor, în schimb aceasta a primit un „punct de vedere” semnat de președinta CMSR, prof. univ. Ecaterina Ionescu, care o acuză pe președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor că inclusiv ea a votat în primăvară deciziile care „îngrădeau exercitarea profesiei”, ba mai mult, cele două decizii au fost adoptate cu votul unanim al tuturor membrilor Consiliului Național.

„Prin apelul formulat de către reprezentantul CMS Bihor, doamna conf. univ. dr. Liana Todor nu numai că se dezice de deciziile pe care le-a votat, dar în mod incalificabil le prezintă ca fiind date de conducerea CMSR în mod abuziv”, afirmă președinta CMSR.

De asemenea, aceasta o acuză pe reprezentanta CMS Bihor că în ședința în care a fost adoptat Regulamentul electoral pentru alegerile din 11 noiembrie aceasta „nu a avut nicio intervenție și nicio obiecție cu privire la modalitatea de reglementare a participării observatorilor la procesul electoral” și „nici CMS Bihor, nicio altă persoană fizică sau juridică nu a invocat caracterul anti-democratic al dispozițiilor”.

Referitor la acuzația că a votat controversatele decizii ale CMSR, președinta CMS Bihor a afirmat că a făcut acest lucru, dar numai pentru că nu cunoștea proiectele supuse votului de conducerea centrală, ulterior semnalând - la fel ca alți colegi din țară - că este trebuie abrogate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!