Un grup de aproximativ 20 de săteni din Cărpinet a protestat vineri dimineaţă pe marginea DN76 Oradea – Deva împotriva intenţiei Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România de a amenaja o parcare pe terenuri despre care nu ştiau că le-au fost expropriate încă din 2012. Pentru că oamenii erau nervoşi şi ameninţători, a fost necesară intervenţia Poliţiei.
„Revoluţia pământului”
Localnicii, între care şi femei în vârstă cu furci şi bâte, s-au adunat pe marginea DN76 în jurul orei 11, unde se afla şi primarul comunei Cărpinet, Petru Curta, căruia i-au spus că sunt nemulţumiţi fiindcă li s-au „furat terenurile” de către constructorii care reabilitează tronsonul Ştei-Vârfurile al DN76 (asocierea de firme Drum Asfalt, Trameco, Ile Viorel Construct şi Vahostav SK din Slovacia).
Mai mulţi angajaţi ai acestor firme au ajuns vineri dimineaţă în Cărpinet, dar oamenii nu au vrut să-i lase pe terenurile lor, aflate pe marginea şoselei.
„Să facem o revoluţie a pământului! În 89 tineretul şi-a vărsat sângele să ne deie pământurile, amu’ ni le iau înapoi”, s-a plâns o săteancă, în timp ce alţii îl înjurau pe fostul primar, Gheorghe Ienciu, spunând că a făcut o „escrocherie”, în sensul că în 2012, în calitate de preşedinte al unei comisii de expropriere, i-a lăsat fără terenuri şi nu le-a spus că au fost expropriaţi pentru construirea unei parcări, iar apoi au plătit şi impozite pe ele.
După aproape o oră de răzmeriţă, Poliţia a fost chemată la faţa locului pentru a calma spiritele, iar localnicii s-au risipit pe la casele lor.
„Nu ştiau”
Actualul primar al comunei Cărpinet, Petru Curta, a explicat BIHOREANULUI că viitoarea parcare de pe marginea DN 76 ar urma să aibă o lungime de 200 metri şi o lăţime de 50 metri, iar sătenii nu ştiau despre acest lucru până la mijlocul săptămânii.
„Miercuri au venit la Primărie reprezentanţi ai grupului Selina, să ne comunice că au câştigat licitaţia pentru reabilitarea DN76 pe tronsonul Ştei - Vârfuri şi că în calitate de primar trebuie să aduc la cunoştinţa oamenilor că vor veni cu utilaje şi să elibereze terenurile. Când am mers să le spun, oamenii s-au supărat, că nu ştiau nimic despre asta. Azi-dimineaţă, când au ajuns aici angajaţii Selina, au venit şi ei să protesteze”, a spus edilul.
Acesta a adăugat că Poliţia le-a cerut constructorilor să părăsească terenurile în dispută şi să revină ulterior, dar cu documente care să ateste că au fost expropriate pentru realizarea parcării.
Rugăminte la CNAIR
Primarul Petru Curta a mai declarat BIHOREANULUI că în Primărie a găsit documente ce atestă că în 2012 sătenii au fost expropriaţi, dar predecesorul său, Gheorghe Ienciu, nu le-a adus la cunoştinţă acest lucru şi nici nu le-a comunicat cuantumul sumelor de bani pe care ar fi urmat să-i primească în schimbul terenurilor.
Pe de altă parte, edilul a afirmat că zilele trecute s-a adresat secţiei Bihor a Drumurilor Naţionale şi Regionalei Cluj de Drumuri şi Poduri (din subordinea CNAIR) pentru a le sugera ca viitoarea parcare de pe marginea DN76 să fie construită nu în sat, pe terenurile apărate vineri de localnici, ci la unul dintre cele două capete ale localităţii, însă deocamdată nu a primit un răspuns.