Negocierea contractului colectiv de muncă pe 2013 de la Electrocentrale a ajuns în impas. Ostilităţile au început în ultima lună din 2012 şi au escaladat treptat pentru ca vineri după-amiază, peste 250 de angajaţi ai societăţii să iasă în curtea centralei pentru a protesta sub geamurile sălii de şedinţă în timpul întâlnirii Consiliului de Administraţie.

Salariaţii au scandat minute în şir "Să vină primarul!" şi "Luni nu intrăm la lucru!". Protestatarii s-au potolit abia după ce directorul Dragoş Gligor a coborât în curtea societăţii pentru a le asculta doleanţele.

"Le-am spus oamenilor că nu se pune problema să vină primarul la faţa locului şi i-am îndemnat să se întoarcă la lucru pentru că în situaţia în care se află acum societatea chiar nu e momentul de mitinguri", a declarat Gligor.

Mişcarea de protest de vineri după-amiază a fost una spontană, fără implicarea sindicatului. "Sindicatul nu a organizat niciun fel de protest. Nici nu am avea de ce. Suntem în mijlocul unor negocieri în cadrul cărora am cerut indexarea salariilor cu rata inflaţiei, 4%-5%, cât va fi ea", a spus Mihai Gheorghe, preşedintele sindicatului Speranţa, majoritar în cadrul Electrocentrale.

BIHOREANUL a aflat că situaţia tensionată de la Electrocentrale datează deja de două luni, iar conflictul s-a accentuat în ultimele zile. În replică la cererile sindicaliştilor, primarul Ilie Bolojan nu doar că a respins ideea indexării salariilor, dar chiar a mandatat Consiliul de Administraţie să opereze o scădere a veniturilor salariaţilor cu 15%. "Electrocentrale nu îşi poate permite să mai plătească aceleaşi prime ca până acum", a spus primarul.

Bolojan este hotărât să elimine prima de vacanţă pe care Electrocentrale o acordă salariaţilor pe lângă banii de concediu şi reprezintă echivalentul unui salariu, primele de Paşti, Crăciun şi Ziua energeticianului, precum şi ajutorul pentru plata energiei electrice în valoare de circa 150 lei lunar.

Prin anularea primelor, CET-ul va economisi circa un milion de euro pe an. Deşi substanţială, suma reprezintă însă doar 10% din pierderile pe care le înregistrează anual Electrocentrale prin vânzarea gigacaloriei sub preţul de producţie. "Această reducere de cheltuieli nu va relansa CET-ul, dar măcar mai acoperim o primă gaură dintr-un buget făcut ciur", a spus directorul Gligor.

În prezent, CET-ul are datorii de peste 100 milioane lei către furnizori. De altfel, la sfâşitul anului trecut, firma Votrom, unul dintre furnizorii de motorină ai Electrocentrale, a şi cerut insolvenţa societăţii în contul unei restanţe de 250.000 lei. Termenul de judecată al cererii a fost stabilit pentru data de 8 ianuarie, dar înfăţişarea nu va mai avea loc pentru că Electrocentrale şi-a plătit datoria, însă situaţia se poate repeta oricând.

În acest context, o eventuală grevă la CET ar destabiliza şi mai mult centrala. Pentru a preveni această situaţie, directorul general Dragoş Gligor se va întâlni în acest weekend cu angajaţii care intră şi ies din schimb pentru a le prezenta situaţia şi a evita amplificarea conflictului. Rămâne de văzut cu ce rezultate.

Situaţia de la Electrocentrale este cu atât mai gravă cu cât există deja precedentul termocentralei din Iaşi unde, după lupte sterile între sindicat şi administraţie, municipalitatea a decis externalizarea serviciului de termoficare. Schimbarea operatorului s-a soldat cu concedieri în masă, iar 500 dintre foştii angajaţi se judecă şi acum pentru salariile compensatorii neîncasate. În ceea ce priveşte personalul angajat în centrală, acesta lucrează acum cu contract pe perioadă determinată de-a lungul sezonului rece şi pe salarii mult mai mici decât înainte.