Scandal monstru în comuna Cociuba Mare, unde mai tânărul primar al comunei, liberalul Mihai Sferle, a ajuns să dea cu subsemnatul la Postul de Poliţie, reclamat de ciobanul unui fermier din zonă. Respectivul susţine că edilul l-a altoit cu o ţeavă pentru că a lăsat vacile să pască pe păşunea satului în loc să le ţină pe terenul patronului său.

Incidentul s-a produs vinerea trecută, pe 1 mai, după cum susţine patronul ciobanului, Darius Avram, când primarul a descins cu Loganul instituţiei pe păşune. "M-a sunat angajatul să-mi spună că a venit primarul şi, când a văzut că animalele nu sunt pe păşunea care mi-a fost atribuită, a coborât din maşină şi l-a luat la pumni, l-a bătut şi cu o botă de plastic. L-a tăvălit, iar apoi a fugit cu maşina. El, săracul, venea cu vacile spre fermă, pentru recoltare de sânge. Fratele meu, care s-a dus să vadă ce s-a întâmplat, a şi văzut maşina Primăriei", a povestit BIHOREANULUI Avram.

Ciobanul, Valentin Vlejoangă (foto jos), a sunat apoi la 112, fiind transportat de un echipaj SMURD la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean Oradea. Potrivit actelor medicale, s-a ales cu o coastă fracturată şi mai multe vânătăi la nivelul coapselor, abdomenului şi braţului stâng, însă pentru că leziunile nu necesitau internare, a fost lăsat acasă. "Declară că a fost lovit cu pumnii, picioarele şi un obiect contondent de o persoană cunoscută, primarul", au notat pe fişa de observaţie (foto) medicii care l-au consultat.

Scandal pe iarbă

De ce şi-ar fi ieşit din pepeni Mihai Sferle? Fermierul susţine că edilul îi poartă sâmbetele pentru că-i este concurent în afaceri, ambii fiind crescători de vaci. "Ar vrea să fie păşunea toată a lui, are şi el vreo 150 de animale. Când a împărţit păşunea mie mi-a dat partea din spate, toată plină de mărăcini. N-am zis nimic, deşi plătesc 150 euro pe hectar. Dar animalele, ca să vină de acolo la fermă trebuie să treacă prin păşunea celorlalţi. Nu este alt drum, pe unde să le ducem, prin aer?", se plânge Darius Avram.

Fermierul susţine că, de-a lungul vremii, edilul i-a tot "tăiat" amenzi, ba i-a mai trimis şi poliţiştii pe cap, în scop de intimidare. "Au fost mulţi obligaţi să-şi vândă animalele la abator din cauza presiunilor. Vrea să ne scoată cu totul, face abuz de putere. E un arogant din cale afară şi mincinos", zice Avram.

"Nu l-am atins"

De cealaltă parte, primarul Mihai Sferle admite şi amenzile, şi faptul că şi-a reclamat consăteanul la Poliţie, dar numai pentru a-l forţa să respecte legea. "Am ajuns să râdă şi dispecerii 112 de mine. De atâtea ori am sunat să cer intervenţia Poliţiei din cauza lui. Nu se poate un om să îşi bată joc de un sat întreg! Din 100 de crescători de animale, doar el nu aplică îngrăşăminte la iarbă şi duce animalele pe păşunile altora", se revoltă edilul.

Cât despre incidentul cu ciobanul, Sferle recunoaşte că a ieşit vineri pe păşune, "la sesizarea unui localnic nemulţumit" de faptul că animalele lui Avram sunt, din nou, pe păşunea comunală. "N-am avut nicio altercaţie, nici vorbă. M-am dus şi am făcut fotografii cu vacile, la fel cum am fost şi în zilele precedente, pentru că e mereu acolo, şi i-am zis să plece. Ciobanul a înjurat ca la uşa cortului, a venit spre mine cu ceva ţeavă de plastic subțire de 1 centimetru (diametrul - n.r.), am luat-o de la el şi a fugit. Eu nu l-am atins", susţine edilul.

Cum s-ar fi ales Vlejoangă cu coasta fracturată? Edilul pretinde că ciobanul ar fi fost bătut chiar de patronul său, ca să-i poată găsi nod în papură. "Nu exclud că s-a lăsat bătut de el, de patron, pentru bani. Că doar aşa a făcut şi celălalt cioban al lui, anul trecut. Acela, până la urmă, n-a mai depus plângere la Poliţie", susţine Sferle.

Anchetă la Poliţie

Scandalul sătesc se află, acum, în atenţia poliţiştilor, care au deschis un dosar penal şi i-au audiat, deja, vineri, pe protagonişti, inclusiv pe primar. La fel ca în discuția cu BIHOREANUL, Mihai Sferle a negat acuzele care i se aduc, ba chiar a cerut să fie dus să facă testul poligraf.

Cercetările sunt efectuate de poliţiştii secţiei 8 de Poliţie Rurală Tinca, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, pentru loviri şi alte violenţe. "La finalizarea acestora, în funcţie de rezultat şi de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor suferite de victimă, va fi propusă o soluţie corespunzătoare prin unitatea de parchet competentă", a explicat comisarul şef Fărcuţa.