"Nu avem unde să expunem tablouri de dimensiuni mari!", a acuzat joi, în încheierea şedinţei de Consiliu Local, Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea. Pictoriţa s-a plâns de lipsa unui spaţiu pentru expoziţii de anvergură, atât în incinta spaţiului de pe strada Republicii, cât şi în incinta Cetăţii. "Am o expoziţie foarte importantă împreună cu Muzeul de Artă Contemporană. Vine o expoziţie cu lucrări din Bucureşti şi nu avem unde să le expunem", a reclamat artistul plastic.
Dezinteres şi suprataxare
Vioara Bara a acuzat municipalitatea de dezinteres faţă de mişcarea artistică locală. "Ce se întâmplă în Oradea se întâmplă în toată România. Este un genocid cultural ce se întâmplă cu arta", a spus Bara.
Pictoriţa a reclamat că, deşi s-a prezentat de mai multe ori în audienţă atât la primarul Ilie Bolojan cât şi la şeful Direcţiei Tehnice, Lucian Popa, nu a reuşit să rezolve problema unui spaţiu expoziţional adecvat. "Primarul nu a venit niciodată la audienţă. Tot ce am reuşit a fost să vorbesc cu doamna Grama (n.r. Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei)", a acuzat pictoriţa.
Vioara Bara a mai reclamat că, în vreme ce alte municipalităţi precum Bacău, Deva sau Râmnicu Vâlcea pun la dispoziţia artiştilor spaţii cu titlu gratuit, Primăria Oradea îi taxează usturător, aducându-i în imposibilitatea de a mai funcţiona.
"Pentru Galeria de pe strada Republicii acum trei ani se plătea chirie de 3.600 lei pe an, iar acum este de 21.000 lei pe an", a arătat Bara. Având cheltuieli atât de mari, pe care nu le acoperă din vânzarea operelor, UAP Oradea riscă să nu mai poată ţine deschisă Galeria de Arte Vizuale de pe strada pietonală.
"Vă victimizaţi în mod inutil!"
În replică, viceprimarul Mircea Mălan a afirmat că nu există niciun conflict între administraţia locală şi artiştii plastici bihoreni. "Vă victimizaţi în mod inutil", a spus edilul.
Mălan a spus că municipalitatea a pus la dispoziţia artiştilor mai multe spaţii amenajate pentru expoziţii, cum ar fi cele din incinta Cetăţii Oradea sau de la Sinagoga Zion. "Avem aceeaşi părere, că Oradea are nevoie de cultură. Ce s-a întâmplat cu investiţiile puse la dispoziţia lumii cultural-artistice vorbeşte de la sine. Nu cred că vă îndreptăţeşte să spuneţi că în Oradea are loc un genocid cultural", a spus viceprimarul.
Potrivit lui Mălan, amenajarea unei galerii de artă adecvate constituie una dintre priorităţile executivului local. "Am încercat pe bani europeni, dar nu există nicio linie de finanţare", a explicat edilul.
În final, viceprimarul a invitat-o pe pictoriţă să discute după încheirea şedinţei, în prezenţa şefului Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, pe marginea problemelor ridicate.
Copii bătute în cuie
Relaţia tensionată dintre artiştii plastici orădeni şi reprezentanţii municipalităţii nu se limitează doar la conducerea Primăriei, ci şi la cea a Complexului Cultural Muzeul Oraşului Oradea.
Vioara Bara a reclamat-o pe directoarea Angela Lupşea că a vandalizat fresca veche de sute de ani din Sala cu Grifoni. "Noi suntem în aer. Nu mai ţinem de Primărie, ţinem de doamna Lupşea care şi-a permis să bată cuie în fresca din anul 1700 din Sala cu Grifoni fără să întrebe pe nimeni", a spus Bara.
Întâmplător sau nu, aceeaşi situaţie a reclamat-o cu doar câteva minute mai devreme consilierul UDMR Kecse Gabriella (foto).
"În Cetatea Oradea, în palatul regal sunt fixate cu cuie şi cu dibluri nişte portrete puse în ramă care nici măcar nu sunt originale, ci nişte copii de pe internet, ceea ce este un vandalism!", a spus Kecse.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, cu ocazia evenimentului "Noaptea Muzeelor" directoarea Angela Lupşea a dispus afişarea în Sala cu Grifoni au unor fotocopii ieftine de pe internet ale portretelor unor voievozi români şi maghiari.
În urma verificărilor făcute la faţa locului de inspectorii Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lupşea a fost sancţionată cu avertisment. Experţii au concluzionat că modul de fixare a tablourilor nu a afectat fresca, ci doar a eclipsat-o.