Campania electorală agită spiritele în Consiliul Local. Reprezentanţii UDMR au protestat marţi vehement împotriva transferului clădirii din strada Stănişoarei 4, din administrarea Şcolii Gimnaziale "Szacsvay Imre" în administrarea Colegiului "Mihai Eminescu".

Imobilul este folosit în prezent de 4 clase gimnaziale aparţinând Colegiului "Mihai Eminescu", pentru că părinţii acestora consideră nepotrivit ca elevi din clasele mici să împartă curtea colegiului cu elevi de clasa a XII-a şi o clasă a Şcolii Generale "Szacsvay Imre" rămasă în imobil.

Ostilităţile au fost deschide de liderul grupului, Rozalia Biro, care a arătat că imobilul aparţine Şcolii Generale 9, devenită între timp "Szacsvay Imre", încă din anul 1982, fapt întărit inclusiv în 2011 şi 2012 prin Hotărâri de Consiliu Local care aprobă reţeaua şcolară din Oradea.

"Nu înţeleg de ce trebuie să luăm o clădire de la o unitate de învăţământ şi să o mutăm la alta", a spus Biro. Fostul viceprimar a reclamat că "Szacsvay Imre" ar trebui să păstreze clădirea pentru că aici iau masa zilnic 100 de elevi din această şcoală, în care există 4 clase şi unde 25 de elevi se înghesuie pe 27 metri pătraţi.

Încercând să detensioneze situaţia, viceprimarul Ovidiu Mureşan a arătat că locul de servire a mesei în clădirea din strada Stănişoarei este total inadecvat, motiv pentru care municipalitatea caută un alt amplasament mai potrivit. La fel, clasa de limbă maghiară de aici ar putea fi mutată la una dintre instituţiile de învăţământ din zona centrală.

Intervenţia viceprimarului nu a liniştit însă temerile reprezentanţilor UDMR. Consilierul Huszar Istvan a arătat că transferul imobilului în administrarea Colegiului "Mihai Eminescu" ar avea ca efect, pe viitor, limitarea numărului de clase în limba maghiară.

"În cazul în care această clădire se va lua de la această şcoală, al cărei elev am fost timp de opt ani, în anul următor şcoala nu va mai putea înscrie copii, având în vedere că nu mai are clădirea", a declarat Huszar.

Pentru că discuţiile, tot mai înverşunate, au început să alunece pe o pantă periculoasă, primarul Ilie Bolojan a intervenit încercând să tempereze spiritele. Edilul s-a declarat din capul locului lipsit de orice interes politic şi i-a îndemnat pe consilieri să se liniştească. "Discuţiile au început să se poarte într-o anumită cheie şi nu mi se pare normal", a spus Bolojan, care nu s-a ferit să apostrofeze Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor pentru că a aprobat clase de elevi la şcoli supraaglomerate în vreme ce alte imobile zac nefolosite. "Iată ce se întâmplă dacă Inspectoratul Şcolar ia decizii ilogice. Nu e logic să avem săli goale la unele şcoli, dar să plătim chirii pentru altele", a spus edilul.

Primarul s-a adresat direct consilierului liberal Daniel Negrean, şeful IŞJ, precizând totuşi că nu i se poate imputa această situaţie moştenită de-a lungul anilor.

Pentru că discuţiile în contradictoriu ar fi continuat în mod cert, cu atât mai mult cu cât în sală erau prezenţi inclusiv părinţi şi dascăli ai elevilor şcolii "Szacsvay Imre", preşedintele de şedinţă, Octavian Dan a supus proiectul de hotărâre la vot punând capăt polemicilor. Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi, în opoziţia reprezentanţilor UDMR.